PROMJENE U ZAGREBU / Što zaista piše u GUP-u? Osim Manhattana, nestaje 40 zelenih površina, gradi se crkva...

RTL Direkt je otkrio da bi po novom planu bilo dozvoljeno graditi znatno više zgrade u centru grada

7.2.2020.
7:03
VOYO logo

GUP. Vjerujem da ste tu riječ i danas i posljednjih tjedana čuli i previše puta. I iako mnogi zapravo nemaju pojma ni što je u GUP ni što u njemu piše ni što se mijenja - svi se odjednom ponašaju kao da su do zadnjeg detalja proučili svaki kartogram, svi su odjednom urbanisti amateri, svi su za prostorno planiranje talentirani najmanje kao Juraj Dalmatinac, svi znaju sve što piše u 86 amandmana. 

RTL Direkt se odlučio baviti sadržajem te je otkrio da bi po novom planu bilo dozvoljeno graditi znatno više zgrade u centru grada, i da bi nestao jedan park u Novom Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje  šikara nego zgrada

Kada su se 60-ih godina prošloga stoljeća gradila naselja Novog Zagreba, planirana su po mjeri čovjeka. S druge strane Save trebali su se graditi centralni parkovi, jedan takav je između naselja Sopot i Sloboština. Šikara nikada nije preuređena u park, a prema najnovijem amandmanu gradonačelnika Bandića, postaje još jedno mjesto za gradnju stambenih zgrada.  

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam za to, neka radije ostane šikara za naše pse. Neka se gradi negdje drugdje, a on neka se pozabavi drugim stvarima poput Jakuševca. Ovo je nama ipak neko zelenilo koje dobro dođe", kazala je stanovnica Novog Zagreba, dok drugi stanovnici kažu da bi bilo bolje na tom mjestu urediti park. 

Bandić predložio amandman odbijen prije dvije i pol godine

Milan Bandić jučer je predložio i amandman koji je već bio odbijen prije dvije i pol godine na prvoj javnoj raspravi. Njime se mogućnost stambene gradnje u donjogradskom bloku podiže za 50 posto. Zadnji takav primjer gradnje je slavni Centar Cvjetni Tome Horvatinčića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se kontroverzi veže uz lokacije Velesajma i Hipodroma. Strateški projekt rekonstrukcije Velesajma postoji još od 2015. godine, ali je pao u drugi plan nakon novog projekta, takozvanog zagrebačkog Manhattana. Taj mega projekt trebao bi potpuno izmijeniti izgled grada, a koliko će se milijuna uložiti, još se ne zna. A ne znamo ni što se još nalazi u famoznih 86 amandmana koji su se danas predložili u Skupštini. 

"Čak je apsurdno da su u amandmanima predložene neke izmjene koje su već bile odbijene tijekom javne rasprave. Tako da si političari daju ekskluzivno pravo da usvoje ono što je struka odbacila kao neprihvatljive izmjene i dopune GUP-a", kazala je Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto sportsko-rekreacijskog centra - crkva

Ono što do sada znamo jest da bi na prostoru od 35.200 kvadrata na Savici, umjesto sportsko-rekreacijskog centra trebala niknuti crkva. U zelenom pojasu na 55.332 kvadrata umjesto vrtića i škole, gradit će se stambene jedinice. 112 tisuća i 855 kvadrata zelenih površina diljem grada postat će nešto drugo. Svemu ovome treba nadodati i 40 novih lokacija zelenih površina koje su danas predložene u Skupštini.  

"Ako kojim slučajem ne prevlada zdrav razum i donesu se promjene, mi slobodno možemo reći da smo došli do krize prostornog uređenja u Republici Hrvatskoj jer onda svaki grad i općina mogu mijenjati prostorne planove, a zakon na temelju kojega se to radi je zakon koji ne postoji i prepušten je na slobodnu volju i tumačenje od strane Ministarstava. A to nikako nije dobro", kaže Križić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok bi Zagreb u svemu trebao biti primjer ostalima kao glavni grad u Hrvatskoj, lako bi mogao postati onaj na kojeg se nitko, barem što se GUP-a tiče, neće ugledati.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo