samo za one najbolje / Što sve može najelitnija hrvatska vojna postrojba? Imaju samo jedan cilj, a obučeni su za sve ekstremne situacije

'Ne gledamo kvalitativnost njihovih vojnih vještina, nego ih bacamo iz komforne zone oduzimanjem sna, spavanja, vode, da vidimo pod stresnim situacijama, na koji nači donose odluke'

21.12.2023.
21:30
VOYO logo

Kad teroristi imaju taoca najelitnija postrojba vojne policije odmah je na terenu. Sa samo jednim ciljem - riješiti rizičnu situaciju bez da itko strada, piše Danas.hr.

Nakon bacanja dimne bombe, u prostor se uvijek ulazi oprezno kako bi se svladalo počinitelje kaznenih djela. "Takvih situacija hvala Bogu nemamo, ali moramo preventivno biti uvježbani za takve i slične situacije. Biti spremni za sve", kaže zapovjednik antiterorističke vojne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antiteroristička vojna policija sam je vrh Oružanih snaga. Postrojba u koje ulaze samo najbolji. Zato njihove zadaće i jesu najsloženije u zemlji - od visokorizičnih uhićenja do rješavanja talačkih kriza.

"Prvo se provodi dvotjedna selekcija gdje potencijalne pripadnike u dva tjedna selektiramo, ne gledamo kvalitativnost njihovih vojnih vještina, nego ih bacamo iz komforne zone oduzimanjem sna, spavanja, vode, da vidimo pod stresnim situacijama, na koji nači donose odluke", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz najsuvremenije oružje, u akcijama im često pomažu psi.

Svi njihovi pripadnici moraju biti obučeni za sve - od padobranstva, snajperizma i ronjenja do alpinzima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPAD U NJEMAČKOJ: /

Nožem izbo ljude u trgovačkom centru, jedan mrtav, više ozlijeđenih! Antiterorističke jedinice na ulicama...

Image
NAPAD U NJEMAČKOJ: /

Nožem izbo ljude u trgovačkom centru, jedan mrtav, više ozlijeđenih! Antiterorističke jedinice na ulicama...

"Trenutno kolege imaju oko 15 do 20 kila opreme na sebi zaštitne, plus naoružanje, a da bi se dostigla ta razina sposobnosti obično je potrebno do godine dana", objašnjava nam zapovjednik voda u satniji Antiterorističke Vojne policije.

Jer popeti se na toranj poput vatrogasnog pa se spustiti na konopcu a da prvenstveno paze na sigurnost sebe i ostalih - nije jednostavno. Pogotovo ako se u nekom od katova odigrava rizična i opasna situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki pripadnik mora biti obučen iz alpinizma gdje se na svakodnevnoj bazi uvježbavaju određene tehnike i procedure", ističe zapovjednik voda u satniji Antiterorističke Vojne policije.

Ključna uloga vojne policije bila je nedavno i na Jakuševcu kad su u odronu otpada ozlijeđene dvije osobe od kojih je jedan ostao bez ruke. Vedran i Branimir pomogli su mu da ne iskrvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega je skinuo svoj remen, dao mi remen, ja sam podvezao ruku, kolega je otvorio prtljažnik, tu smo posjeli gospodina do dolaska hitne", priča vojni policajac Vedran Tomić.

"U tom času nismo previše razmišljali, više nas je povukao adrenalin, instinkt da pomognemo jer bilo je tu i krvi" nastavlja nejgov kolega Branimir Njegovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunska fizička sprema, jaka psiha i malo sna - tako izgleda život najelitnije postrojbe vojne policije koja u svakom trenutku mora biti spremna za sve ekstremne situacije.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo