pravila su pravila / Što su to nevažeći glasački listići? Nikako ne smijete napraviti ove četiri stvari

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/Ilustracija

Imali smo prilike vidjeti na prethodnim izborima da su se brojni birači na listićima šalili pa pisali razne doskočice, poruke...

19.3.2024.
18:09
Srecko Niketic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Idemo na parlamentarne izbore u Hrvatskoj 2024., a birači će pred sobom dobiti listić na kojem moraju glasati po pravilima. Prvo glasuje se za liste izborne jedinice navedene na glasačkom listiću. Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj listi dati preferirani glas, zaokružuje redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas.

Ali uzimajući u obzir protekle izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, veliki problem su nevažeći listići. Imali smo prilike vidjeti da su se i brojni birači na listićima šalili pa pisali razne doskočice, poruke, križali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevažećim glasačkim listićem smatra se neispunjeni glasački listić. Nadalje, to je glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu, odnosno kandidata glasovao. Ako je birač glasovao za dvije ili više lista, odnosno kandidata također se smatra nevažećim listićem. Također, tu je i glasački listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista.

Image
ŠTO PRIJE? /

Datum izbora - nepoznanica. Pitali smo vas kada biste htjeli izaći na birališta. Ovo su odgovori

Image
ŠTO PRIJE? /

Datum izbora - nepoznanica. Pitali smo vas kada biste htjeli izaći na birališta. Ovo su odgovori

Podsjetimo, da i ako birač na dan izbora pristupi glasovanju na biračkom mjestu određenom prema njegovom prebivalištu, a birački odbor utvrdi da birač nije naveden u izvatku iz popisa birača za to biračko mjesto, birački odbor neće mu dozvoliti glasovanje. Odbor će ga putiti u najbliže upravno tijelo županije odnosno Grada Zagreba gdje može pribaviti potvrdu za glasovanje (tzv. plava potvrda). Nakon što pribavi potvrdu za glasovanje, birač se može vratiti na svoje biračko mjesto, predati potvrdu za glasovanje biračkom odboru te ostvariti svoje biračko pravo odnosno glasovati. Ista stvar vrijedi i ako vam je osobna iskaznica nevažeća. Potvrde izdaju uredi državne uprave u županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu za zastupnike u Hrvatski sabor mora se prethodno identificirati u pravilu pomoću osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili koje druge javne isprave s fotografijom, na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača.

POGLEDAJTE VIDEO: Mnogi profitirali zbog najave izbora, a HDZ i dalje prvi po rejtingu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo