ŠTO SLOVENCI KAŽU O TROMBLONOVOJ REGATI: / 'Ovakvi bizarni sporovi privlače egzotične tipove koji žive ili od sjećanja ili od budalaština'

Image
Foto: PIXSELL

Bez obzira na pomirljiviju Tromblonovu retoriku, Slovenci njegovu inicijativu nazivaju 'pomorskom invazijom na Sloveniju'.

10.1.2018.
8:06
PIXSELL
VOYO logo

Vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske PetarJanjićTromblon u ponedjeljak je malo ublažio stav i, umjesto prije najavljenog konvoja stotinu hrvatskih brodica prema Piranskom zaljevu, za 3. veljače najavio 'Regata za razum - Piranski zaljev - Savudrijska vala'. No, bez obzira na pomirljiviju Tromblonovu retoriku, Slovenci njegovu inicijativu nazivaju 'pomorskom invazijom na Sloveniju'.

Image
ISKUSNI DIPLOMAT ZA NET.HR: /

'Slovenska vanjska politika je pomno osmišljena i koordinirana, a Hrvatska se ponaša poput noja...'

Image
ISKUSNI DIPLOMAT ZA NET.HR: /

'Slovenska vanjska politika je pomno osmišljena i koordinirana, a Hrvatska se ponaša poput noja...'

Ipak, slovenski kolumnist i profesor socijalne i političke psihologije VladoMiheljak malo smirenije komentira akciju umirovljenog pukovnika HV-a. Vjeruje da 'bizarni sporovi', kakav je po njemu ovaj hrvatsko-slovenski u Savudrijskoj vali, u pravilu privlači egzotične tipove s jedne i druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Egzotični tipovi' nisu problem

"Takvi slučajevi senzibiliziraju osobe koje nekonvencionalno reagiraju, bez obzira je li riječ o JoškuJorasu na slovenskoj ili veteranu Janjiću na hrvatskoj strani. Riječ je o ljudima koji žive ili od sjećanja ili od budalaština", smatra Miheljak. Dodaje da problem Hrvatske i Slovenije nisu ti 'egzotični tipovi'.

"Oni nisu ni zakomplicirali odnose Hrvatske i Slovenije, a pogotovo ih ne mogu razriješiti. Problem je što iza ove kulise koju stvaraju ovakvi tipovi postoji ozbiljan problem, a taj problem svakako nije problem neriješene granice, jer to i nije ozbiljan problem. Najveći je problem naših odnosa nesposobnost politike i čak mislim da političari na jednoj i drugoj strani, iako nisam zagovornik teorija urote, jako dobro žive od nerješavanja ovog problema. Problem je u političarima koji ne vide horizont politike, i naše i vaše, na žalost", kaže Miheljak u razgovoru za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome, po njegovom mišljenju, svjedoče dosadašnji neuspješni pokušaji da se bilateralnim putem riješi ovaj problem. Jer osim pokušaja premijera Drnovšeka i Račana, Miheljak smatra da i nije bilo ozbiljnijeg pokušaja da se okonča ovaj spor.

'Hrvatska se zaletjela'

"Slovenija je zatim počela uvjetovati hrvatsko pristupanje EU rješenjem ovog pitanja i tada je Hrvatska morala prihvatiti nametnutu arbitražu. Nisam zagovornik slovenske politike, štoviše, češće sam njezin kritičar, ali mislim da je hrvatska garnitura pogriješila zato što je napustila arbitražni postupak. Ne ulazeći ovdje u razloge za to - a znamo da su i jedni i drugi tijekom postupka činili nedopuštene stvari - arbitražna odluka nije nepovoljna za Hrvatsku, daleko od toga. Ta je odluka za Hrvatsku puno ugodnija od sporazuma Račan-Drnovšek", uvjeren je Miheljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da ovom odlukom nitko ništa ne dobiva, niti gubi i zato misli da se Hrvatska zaletjela, a da se sada iz te situacije ne zna izvući. "Kao što vidimo, političari su ovdje naš najveći problem, a ne egzotični tipovi kao što su Janjić ili Joras", poručuje Miheljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo