pojavila se i treća strana / Što se krije iza sukoba oko udžbenika HNS-a i HDZ-a? Nisu samo političke igre - umiješali se i nakladnici!

Lomi li se koalicija doslovno na leđima najmlađih - ni njima, a ni onim malo starijima - nije baš jasno

1.12.2018.
18:35
VOYO logo

Hrvatska narodna stranka zbog Zakona o udžbenicima planira napustiti koaliciju - objavio je sinoć izvor blizak vodstvu HNS-a. Drugi izvor blizak HDZ-u sve ironično naziva državnim udarom. 

Danas možemo odahnuti, jer pred javnost staje i šef HNS-a koji svečano objavljuje da je sve dogovoreno s premijerom i da će Zakon o udžbenicima u tjednu pred nama biti i usvojen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U političke igre koalicijskih partnera umiješala se i treća strana - nakladnici udžbenika kojima razvoj školstva prema sve manje knjiga ne odgovora.

Lomi li se koalicija doslovno na leđima najmlađih - ni njima, a ni onim malo starijima - nije baš jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rokovi nisu ugroženi"

"Ako na bilo koji način obrazovna reforma bude ugrožena HNS nema razloga biti dio vladajuće većine", poručuje Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

No, sam Vrdoljak kaže rokovi nisu ugroženi, a premijer mu je i osobno jamčio da će zakon o udžbenicima biti izglasan 14. prosinca, pa u HDZ-u ne razumiju čemu podizanje prašine, iako odbijaju to službeno komentirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam nakladnike da nas podrže da se prilagode, al da nas neće zaustaviti", jasan je Vrdoljak.

U HNS-u strahuju da nakladnici udžbenika vrše pritisak na HDZ, kako se Zakon o udžbenicima ne bi izglasao prije zimske stanke - što  dovodi u pitanje cijelu kurikularnu reformu koja od sljedeće godine treba krenuti u svim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo razumjeti da su interesi različiti, što ne treba zanemariti", ističe ministrica Blaženka Divjak.

Jer riječ je o tržištu teškom pesto milijuna kuna. Ministrica napominje da su udžbenici teški, zastarjeli, skupi, i pretrpani činjenicama, te da nakladnici još nisu spremni za digitalizaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička predstava za javnost?

"Što se tiče digitalnih sadržaja mi smo to počeli već prije desetak godina u vrijeme HNOS-a, već pet godina svim hrvatskim učenicima i učiteljima je omogučeno korištenje digitalnih udžbenika, međutim problem je infrastrukturi škola", kaže Melita Bulić iz Udruge nakladnika školskih udžbenika.

Ali i u kurikularnim dokumentima, tvrde, koji već dvije godine leže u ladici, a preduvjet su za prilagodbu udžbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to samo politička predstava za javnost, kažu u SDP-u, pozivajući se na pad rejtinga HNS-a.

"Kako stvari stoje, ako ne idu s HDZom, a to im je teško progutati, sami ne mogu proći prag i pokušavaju na svaki način, s jedne strane se oprati, a s druge strane opstati na vlasti", kaže SDP-ov Ivo Jelušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ti prijepori naizgled ne zanimaju Milana Bandića, koji je usred uvođenja kurikularne reforme osiguravanjem besplatnih udžbenika - pomrsio račune i HDZ-u i HNS-u i tako pokazao svoju političku moć - s jedanaest ruku u saboru.

"11 je više od 4, bez brige budite, sve će to proć...", kaže Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proći će vjerojatno i ovaj potres u koaliciji kojoj očito još nije odzvonilo.

Čerepinko za RTL: 'HNS-u u ovom trenutku ne odgovara izlazak iz Vlade'

A ovaj sukob u RTL-u Danas komentirao je politički analitičar Dario Čerepinko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada će HDZ tolerirati prohtjeve HNS-a u Vladi?

Mislim da je ovo bilo pokazatrelj da Plenković ima tanku većinu s Milanom Bandićem pa su malo provozali Ivana Vrdoljaka i HNS. Dali su im do znanja da neke stvari neće tolerirati. Očekuje nas povlačenje HNS-a. U ovom trenutku Plenković uživa u vrlo dobroj situaciji, a HNS mora paziti koje korake povući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Zakona o udžbenicima tu je i Zakon o udomiteljstvu - dijametralno suprotan HDZu - HNS ima li hrabrosti istupiti iz Vlade?

Mislim da im to u ovom trenutku ne odgovara. Ako istupe iz Vlade, teško će to objasniti. Nemaju ni jedan veliki uspjeh. Morali su odustati od puno toga. Sumnjam da HNS može poentirati na ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome ovaj politički igrokaz vladajuće koalicije najviše koristi? 

Cijeli ovaj mandat, od kada je HNS ušao u Vladu, je jedan politički igrokaz. Mislim da će igrokaza još biti sigurno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo