POKRENULI PETICIJU / Što se događa s manifestacijom Caffe de Matoš? Tomašević tvrdi da nije odgovoran za ukidanje, organizatori traže razgovor s Gradom

Image
Foto: Caffe de Matoš/Instagram

Organizatori tvrde da su zatražili sastanak s gradonačelnik 19. srpnja, ali da još nisu dobili nikakvu povratnu informaciju

27.7.2021.
17:00
Caffe de Matoš/Instagram
VOYO logo

Popularni festival Caffe de Matoš koji se održava na Mažuranićevom trgu u Zagrebu ukinut je nakon pritužbi na buku. Kako su za RTL.hr kazali iz tvrtke Jarun park d.o.o koja organizira manifestaciju Caffe de Matoš, nekoliko susjeda žalilo se Mjesnom odboru Mimara. 

"Mjesni odbor je pisao Gradskoj četvrti Donji grad, gdje su isto svi članovi novi od sredine lipnja. Predsjednik Vijeća gradske četvrti, Robert Faber, je pisao Gradu i zatražio naše zatvaranje", objašnjavaju organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su odgovorili i na pritužbe na buku. Kazali su da rade ispod dozvoljene razine buke od početka manifestacije te da se DJ-i i bendovi bune da zbog toga nema smisla dolaziti, iako su ih dobro platili.

Image
Pune čaše /

Život se vraća u Zagreb: RTL Direkt udovoljio je znatiželji i posjetio festival odličnih i još boljih vina u metropoli

Image
Pune čaše /

Život se vraća u Zagreb: RTL Direkt udovoljio je znatiželji i posjetio festival odličnih i još boljih vina u metropoli

"Svi naši posjetitelji su pristojni poslovni stariji ljudi od 30 godina na više, koji na lokaciji sjede i pričaju i u ponoć odlaze kućama. Dozvolu imamo samo do ponoći i već u 23:30 dodatno stišavamo glazbu te u 24 sata gasimo svijetla i pospremamo", tvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija trebala trajati do 12. rujna

Caffe de Matoš počeo je 18. lipnja na Mažuranićevom trgu te je proglašen manifestacijom od posebnog interesa gradu. Njegovo održavanje odobrila je prošla gradska vlast na čelu s Jelenom Pavičić Vukičević, koja je dužnost gradonačelnice obavljala od smrti Milana Bandića do izbora.

Manifestacija je trebala trajati do 12. rujna, no organizatori navode da za taj zadnji period planiranog održavanja manifestacije, od 15.8. do 12.9. još nisu dobili dozvolu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mi znamo je da smo dobili dozvolu za održavanje od 14.6. do 15.7. i od 15.7. do 15.8. te platili naknade za ta dva mjeseca. Dozvole smo, kako nam je rečeno u Gradskom uredu za izdavanje dozvola, morali tražiti za svakih 30 dana zasebno zbog epidemioloških mjera Stožera. Pa smo tako naravno i učinili", tvrde.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet ranije su za Jutarnji list kazali kako je Povjerenstvo za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje odbilo 17. lipnja zahtjev za produljenjem Caffe de Matoša na Mažuranićevom trgu. Međutim to je odobreno dan kasnije 18. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode i kako je gradonačelnik Tomislav Tomašević 8. srpnja poništio tu odluku za odobrenje festivala i da se zato Caffe de Matoš nalazi i na popisu manifestacija kojima je odobreno koristiti javne površine i na popisu onih kojima je to odbijeno.

Tomašević: 'Nisam odgovoran za ukidanje '

Gradonačelnik Tomašević na današnjoj konferenciji za medije komentirao je situaciju s manifestacijom Caffe de Matoš te demantirao da je odgovoran za njeno ukidanje. Osim toga, kazao je kada je u medijima vidio naslove da je on ukinuo festival, da ga je to vratilo u neka stara vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji Povjerenstvo za zakup javnih površina koje odlučuje o tome kao i o svakom zahtjevu za zakup javne površine o produženju, terasama, manifestacijama, Adventu, kućicama, štandovima. Ja nisam i ne mislim biti kao bivši gradonačelnik kojeg USKOK optužuje da se bavio sa stvarima gdje će pojedini prodavači jagoda postaviti štand. Za to postoji Povjerenstvo i ono odlučuje po određenoj praksi i kriterijima", kazao je Tomašević.

Objasnio je i da se manifestacija Caffe de Matoš održavala mjesec dana, ali da nisu dobili dozvolu za produljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procjena je da takva površina ne zaslužuje da se nekom da na tri mjeseca za ugostiteljske sadržaje", kazao je Tomašević.

Gradonačelnik je kazao i da je odluka o ukidanju manifestacije vjerojatno donesena s dobrim razlogom te da će se ubuduće standardizirati praksa po kojoj se javne površine daju u zakup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele raditi u dogovoru s Gradom

Organizatori manifestacije pak tvrde da nitko ne pita kako će preživjeti studenti koji rade za njih, dobavljači, mali ugostitelji i ostale povezane tvrtke koje su dvije godine bile na koljenima i jedva preživjele pandemiju.

"Privatni sektor grozno ispašta u ovim vremenima ali eto, i tih nekoliko događanja koja su se uspjela organizirati, treba zatvoriti. Možda jer gradski sektor ipak ne razumije privatni, još uvijek nažalost. Jer svi koji rade za novac, za profit kao privatnici su valjda nešto skrivili. Jer tko je vidio raditi za profit, valjda bi trebali raditi u minusu i onda bi svi bili zadovoljni", tvrde organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da žele raditi po pravilima i u dogovoru s Gradom Zagrebom te potencijalno nezadovoljnim susjedima. 

"To je moguće samo ako je i druga strana spremna na dijalog. Nažalost u našem slučaju, barem za sada, taj dijalog se nije dogodio. Niti od strane Grada niti od strane susjeda", tvrde organizatori manifestacije Caffe de Matoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori tvrde i da su zatražili sastanak s gradonačelnik 19. srpnja, ali da nemaju još nikakvu povratnu informaciju kada bi se sastanak mogao održati.

Pokrenuli peticiju za spas manifestacije

"Sada smo i sami počeli skupljati potpise stanara koje ćemo uputiti i Mjesnom odboru i Vijeću gradske četvrti i Gradu pa ćemo vidjeti da li će isti postupak koji su oni pokrenuli protiv nas biti prihvaćen i s naše strane u obranu događanja i održavanje do 12.9.", ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatora su nakon saznanja o pritužbama pokrenuli peticiju za spas manifestacije, a nju su prije desetak dana objavili i na Facebooku. Peticiju protiv zatvaranja manifestacije do sada je potpisalo više od 1800 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upit o otkazivanju manifestacije poslali smo i Gradu Zagrebu, no nismo dobili odgovor do zaključenja ovog teksta te ćemo ga objaviti kada ga dobijemo. 

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo