VIDEO: / Što sad trebaju učiniti zaduženi u švicarskim francima?

4.7.2013.
12:34
VOYO logo

Kako je pred zgradom suda objasnila jedna od članica udruge Franak, udruga će kroz nekoliko dana izdati priopćenje u kojem će građanima sugerirati što treba napraviti. Kazala je da je vrlo izvjesno da će se banke žaliti na presudu (to trebaju učiniti u roku od osam dana), ali da se nadaju da će ipak slijediti preporuku suca i klijentima ponuditi nagodbu. Objasnila je i da banke moraju u roku od 60 dana po pravomoćnosti presude, kako je u presudi naveo i sudac Dobronić, klijentima ponuditi izračun glavnice u kunama i ponuditi im fiksnu kamatnu stopu. Kako će se riješiti pitanje preplaćenih kamata još nije jasno, pa treba sačekati da se vidi što će banke ponuditi.

//www.youtube.com/embed/q59fsx5R3Jo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podizanje privatnih tužbi protiv banke je smisleno samo ako klijent smatra da mu banka vraća manje nego što je on preplatio, ali iz udruge Franak o tome nisu htjeli zasad iznositi preporuke, kazavši da će o svemu javnost obavijestiti u skorom priopćenju.

Branka Lukačević Gregić, ekonomistica koja je savjetovala udrugu Franak, kazala je za Danas.hr ispred zgrade suda da je zadovoljna presudom i da nije sumnjala u njen ishod. Pohvalila je suca koji je jako dobro shvatio Zakon o zaštiti potrošača te 'uredio' odnos koji su propustile urediti država i nadležne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudac je izvrsno primjenio pravo na ekonomsku materiju za koju je pokazao iznimno znanje i razumijevanje problema uočavajući štetnost djelovanja sinergijskog faktora ugovornih parametara, naglasivši da se na promjenjivi iznos glavnice (primjena valutne klauzule) primjenjivala jednostrano promjenjiva kamata. Na kraju je jako dobro poentirao stavivši naglasak na nesrazmjer raspodjele rizika i informacija. Korisnik kredita je, kao neprofesionalac, imao jako malo informacija i sav rizik na svojim leđima u odnosu na banke kojima su kao profesionalcima bile dostupne sve informacije, a gotovo sav rizik su prenijele na potrošače", objasnila je Lukačević-Gregić.

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, punomoćnica tužitelja, naglasila je da je presuda iako pozitvna, još uvijek nepravomoćna. "Obavili smo ogroman posao ali to još uvijek ne znači da će se svim građanima koji su oštećeni promijeniti nešto u ovom trenutku jer predstoji još žalbeni postupak", izjavila je Kwiatkowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, sučevo obrazloženje presude, koja ima čak 180 stranica, bilo je posebno jasno na kraju: poručio je bankama da kao profesionalci nisu ni smjeli zaključivati ovakve kredite, da njihova argumentacija da nitko ne može predvidjeti budućnost (pa ni kretanje tečaja franka) nije točna – navodeći im studiju MMF-a iz 1997. godine koja je to najavila, da je njihovo ponašanje i neinformiranje potrošača bila "trivijalizacija rizika" te da, što se tiče Zakona o zaštiti potrošača, nije bilo dileme oko ishoda presude.

//www.youtube.com/embed/Mn46I2o4_A4

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo