Još pet dana / Što s Pantovčaka odlazi s Grabar-Kitarović, a što ostaje? Tepisi, Kika, traka za trčanje, mufloni...

Odlazi i ploča jer predsjednicu zamjenjuje - predsjednik

12.2.2020.
19:09
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović odbrojava posljednjih pet dana na Pantovčaku.

U njezinu mandatu pratili smo je na putovanjima, izvještavali o izaslanstvima koja su dolazila, o potezima i odlukama koje je donosila... Naša je ekipa u srijedu ušla tamo gdje ne mogu mnogi i provjerila što se to mijenja na Pantovčaku s odlaskom Kolinde Grabar-Kitarović i što ostaje iza nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od prvih poteza Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku bio je vraćanje crvene svečane povijesne odore. Te su odore kreirane u vrijeme Franje Tuđmana, a tako odjeveni vojnici sudjelovali su u Tuđmanovu protokolu. U vrijeme Grabar-Kitarović tako su dočekivali strane dužnosnike.

Iako je povijesna odora uvrštena u pravilnik, novi predsjednik vratit će je u gardijski objekt - u skladište. Počasna garda vraća se u one ceremonijalne vojne odore u kojima je bila prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je vratila u život i Tuđmanov stol, nije sjedila za istim za kojim su sjedili Mesić i Josipović. Prilično je sigurno da i ta praksa s Grabar-Kitarović odlazi s Pantovčaka.

Predsjednica je u potpunosti izmijenila i tepihe. Njezini su prethodnici hodali po crvenim, a ona po plavim tepisima. Naravno, objašnjenje je bilo "istrošenost materijala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoranu koju zovu Kamena, prethodnici Grabar-Kitarović koristili su za ručkove sa suradnicima. S obzirom na to da se još uvijek aktualna predsjednica nije koristila uslugama kuhinje, u toj dvorani nije često boravila.

Bila je na 140 inozemnih putovanja, a neke je prakse Ured i prisvojio. Svi najvažniji sastanci održavali su se u Kabinetu predsjednice. Uz to, bila je to zona bez mobitela, što znači da su svi koji ulaze morali ostaviti svoje uređaje kod tajnice u posebnom ormariću kako ne bi bilo tajnih snimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo će iz Kabineta izaći najviše kutija. Odlaze osobne fotografije, pas Kika, ali i traka za trčanje koju je predsjednica donijela čim se uselila. Primila je 1930 darova, uglavnom tradicionalnog nakita, a one najdraže, potpisanu rukometnu i nogometnu loptu, već je spremila.

Neke su prakse ostale iste. Bilateralne sastanke manjeg formata održavala je u Biblioteci, a one s pet ili više uzvanika u - Sjevenom salonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je i koje će umjetnine ostati te vraća li se Džamonja tamo gdje je bio predsjedničin pano, a sada je prazan zid. Ona je primjerice grb premjestila u Svečanu dvoranu, a na mjestu gdje je bio još stoje kukice.

Na fizički najvažniju razliku nije utjecala Grabar-Kitarović, ali Pantovčak se u njezinu mandatu smanjio s 95 hektara na 28 i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novom predsjedniku Zoranu Milanoviću ostaje triput manja park-šuma Pantovčak s muflonima, dva pauna, jelenima, lisicama, zečevima, vjevericama i barskom kornjačom.

A odlazi i ploča jer predsjednicu zamjenjuje - predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo