zbunjeni predsjednik / Što niste vidjeli: Donosimo sve zanimljive trenutke potpuno drugačije inauguracije

Uspjeli smo odgonetnuti i o čemu su pričali Milanović i Grabar Kitarović kad su sjeli za stol

18.2.2020.
22:38
VOYO logo

Ima još puno detalja s inauguracije koje možda niste primijetili. Jedno pored drugog sjedili su Andrej Plenković i Stipe Mesić - i nisu progovorili ni jednu jedinu riječ. 

Milijan Brkić za RTL je izjavio da je drugog spola od Zorana Milanovića. Uspjeli smo odgonetnuti i o čemu su pričali Milanović i Grabar Kitarović kad su sjeli za stol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valjda je uvijek u neugodnom trenutku najjednostavnije pričati o vremenu.

"Slijedi svečana prisega predsjednika Zorana Milanovića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zoran Milanović položio prisegu za predsjednika: 'Tako mi Bog pomogao!'

Image

Zoran Milanović položio prisegu za predsjednika: 'Tako mi Bog pomogao!'

I tu je riječ trebao preuzeti predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. No Milanović se malo požurio i preskočio proceduru pa je prije nego što je trebao počeo čitati tekst prisege. Predsjednik Ustavnog suda trebao je pročitati određeni proceduralni tekst i krenuo je prema mikrofonu, ali kada je Milanović započeo s čitanjem, Šeparović se zbunio i zastao uz blagi smiješak. Nije ni podigao desnu ruku za vrijeme prisege.

A zbunio se i kod potpisivanja što je shvatio kada je otvorio Ustav pa tek onda otišao na pravo mjesto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dobro ruka nije propisana kako ide. Predsjednik je malo zbrzao dio koji sam ja trebao reći. No to ne utječe, prisega je s ustavom jer je on on točno rekao to je najvažnije, sve ostalo je stvar dogovora", kazao je Šeparović. 

Pomalo zbunjeni predsjednik zaboravio je maknuti i sjedalicu da prođe prva dama... U govoru se krivo obratio predsjenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednikova majka Gina je plakala, a osim nje tu su bili i Milanovićevi sinovi Ante Jakov i Marko koji nisu ustali dok su se rukovali s predsjednicom, za razliku od nećakinje Maše, kćeri Milanovićeva pokojnog brata Krešimira koji je, kao i njegov otac, preminuo za vrijeme predizborne kampanje. 

Uz obitelj je sjedio politički vrh. Oni koji se vole i ne vole. Ali bivši predsjednik SDP-a nije pozvao sadašnjeg. Premijer Plenković sjedio je pored bivšeg predsjednika Mesića - bez kontakta. Društvo iz prvog reda bilo je i među prvim čestitarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno emotivan ovaj je dan bio i za Kolindu Grabar Kitarović. Osim što je na ceremoniji usmjeravala supruga Jakova kojeg je protokol očito zbunio, oprostila se s uredom u kojem je provela pet godina. Tijekom primopredaje pričali su ni više ni manje nego o vremenu, kako i priliči jednoj ne baš ugodnoj situaciji. 

Jednom čovjeku je možda laknulo

"Je li ovo prvi put da pada kiša u 20 godina? Je li je? Ja mislim da - da. U subotu i nedjelju je bilo prekrasno vrijeme. Na Mesićevoj inauguraciji je bilo suho. Bilo je jako hladno. Dugo je bilo jako suho, sjećam se. Josipovićeva suho i sunčano. Tvoja suho i sunčano."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova inauguracija po svemu je drukčija od dosadašnjih. Kišna i pomalo tmurna bez velike pompe. 

"Meni se više dopadaju inauguracije i svečanosti koje su otvorenije, na kojima sudjeluju građani. Mislim da su inauguracije na otvorenom bile primjerenije, ne oduzimam pravo Predsjedniku da sam odluči. To poštujem", jasno je poručio predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li vam se sviđa? Nije bitno je li se meni sviđa ili ne. Važno je da se provode po svim pravilima inauguracije, a to odlučuje aktualni predsjednik. Zoran Milanović je suprotan spol politički od mene i mojih stavova. Poštujem pobjednika u ovoj utakmici", rekao nam je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić

No jednom čovjeku je danas možda laknulo. Facebookovci su se danas oprostili sa stranicom Jakove izdrži koja nas je uveseljavala sa šalama. S odlaskom Kolinde koju je Milanović ispratio uz buket cvijeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No danas nisu zakazali newsbarovci koji su objavili vijest da je Kolinda Grabar Kitarović rekla da je ona umjesto Josipe Lisac trebala izvesti himnu, a našalili su se i na račun predsjednika SDP-a i činjenice da je u izbornoj noći održao duži govor od MIlanovića. 

Za sat i pol Zoran Milanović i službeno preuzima dužnost petog predsjednika Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo