rokova više nema / Što nas čeka nakon prvog propalog pokušaja konstituiranja Sabora i bez započetog procesa formiranja Vlade?

Za tumačenje sljedećih koraka dovoljan bi trebao biti Ustav - ali kao i toliko puta do sada ovisi tko ga i kako čita

3.12.2015.
19:20
VOYO logo

Nakon neuspješnog pokušaja konstituiranja Sabora nikakvih rokova više nema, pa se ne zna ni kada će zastupnici ponovno u svoje klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ćete sazvati iduću sjednicu?", upitali su novinari predsjednika Sabora Josipa Leku. "Razmislit ću. Ovo je nova situacija, nećemo sazivati sjednicu dok nemamo argumente za uspješan završetak konstruiranja", odgovorio im je.

Kao što ne postoji način na koji bi ga se u to trebalo uvjeriti, tako ne postoji ni rok dokada to može čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne špekuliram, baba vanga je sada moderna u medijima pa ćemo čitati tamo. Hoće li će trajati duže to je manje važno", dodaje Leko.

No njegov prethodnik i tvorac Ustava znakovito podsjeća na tumačenje ustavnih stručnjaka da bi, doduše, nepisani rok mogao biti 60 dana od službene predaje izbornih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne dođe do imenovanja mandatara da tada predsjednica može i imenovati privremenu nestranačku vladu i raspisati izbore. Hoćete li joj to savjetovati? Molim?, Dopustite da to ostane moja tajna", kazao je Vladimir Šeks.

No u SDP-u poručuju: novi izbori se i ne mogu raspisati dok netko ne dobije priliku za sastav Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujete li vi da će predsjednica inzistirat na nestranačkoj vladi? Ne može, nema osnova za to, to nema osnova u Ustavu. Predsjednik države više nema nikakvu ulogu, a naročito kad se sabor konstituira. Onda treba tražit mandat, dok nitko ne dobije mandat nikakvi rokovi ne počinju teći", poručio je premijer Zoran Milanović.

Drugi krug potrage za mandatarom predsjednica će obaviti za četiri dana, a mandatara još nema na vidiku jer još nitko nema potrebnih 76 ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima, prema biračima koji su ih izabrali. Drugi krug konzultacija održate će se u ponedjeljak", kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Političke igre i to bez granica tako se nastavljaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo