nervoza na političkoj sceni / Što je znao premijer? Mailovi dokazuju puno više nego što priznaje

Iako mailovi koje je objavio Index.hr pokazuju da se Plenković nekoliko puta sastajao s autorima Lexa Agrokora, premijer tvrdi da je miran

17.5.2018.
18:36
VOYO logo

Danas objavljeni e-mailovi dokazuju kako se premijer Andrej Plenković u više navrata sastao s Borgom prije nego je nacrt zakona poslan premijerovoj savjetnici. Na prvi sastanak grupu Borg pozvala je Martina Dalić po nalogu premijera 5. ožujka.

"Premijer moli da sutra dodete u Vladu u 15:30 vezano uz temu na kojoj radimo. Nadam se da cete uspjeti", stoji u mailu. 23.ožujka Dalić je opet u ulozi Plenkovićeve tajnice i ugovara novi sastanak grupe s PM-om, odnosno premijerom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kredita u ovim okolnostima nece biti. Sve se oci lagano okrecu prema nama. PM ce javiti vrijeme za danasnji sastanak. Molim vas racunajte danas poslijepodne." Taj sastanak održan je tjedan dana prije slavodobitnog uzvika. Nakon čega je dogovoreno slavlje u niskoprofilnom restoranu. Za oporbu nema dileme: Plenković je znao da su u Agrokoru zaposleni ljudi koji su pisali zakon i zbog toga, nakon Ramljaka i Dalić, mora otići i on.

"Za političare je najgore kad ih uhvatite u laži. Nije pitanje stvari što je unutra, već i pokušaj da se zataška situacija oko grupacije Borg, da se zataška da se sve to skupa odvijalo pod patronatom Vlade i uz znanje premijera", kazao je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade ignoriraju sastanke i stavljaju naglasak na dokumente u kojima stoji da će savjetnike plaćati sama kompanija te da neće biti troška za državu, a ne na to koji će se savjetnici angažirati. No, premijera to ne opravdava, smatra oporba. 

"Njemu je bilo normalno da Borg skupina radi besplatno pa da će onda poslije kao konzultanti sve to nadoknaditi i naplatiti. On kao pravnik da nije vidio sukob interesa, opasnost za svoju vladu, korupciju. To je zapravo nevjerojatno. Sve to pokazuje da je Plenković novi Sanader", kazao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, vladajućoj stranci, čini se, i dalje je važnije kako su mailovi procurili od njihovog sadržaja. "Ovo korištenje mailova u medijima pokazuje da nemamo uređen sustav komunikacija mailovima, što druge zemlje imaju. Drugim riječima, dužnosnici bi trebali imati točno određene servere koje mogu koristiti, pravila po kojima se koriste i razdvojeno privatno od društvenih medija", kazao je Miroslav Tuđman, član Odbora za nacionalnu sigurnost.

Prvi put se oglasio i jedan od autora Lex Agrokora broker iz Inter Capitala Tonći Korunić. Za Jutarnji list je objasnio kako se izraz Borg odnosio na Agrokor koji crpi energiju drugih da bi preživio. No, Ante Ramljak je u prvom mailu nakon što je imenovan povjerenikom cijelu grupu nazvao Borg. Možda zato što su preko njega gotovo svi ostali asimilirani u Agrokorov kolektiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova runda mejlova doputovala je i do Sofije, gdje se premijer nalazi na summitu Europske unije i država zapadnog Balkana. Pitanja o aferi Hotmail nije mogao izbjeći. Uslijedila je - do sada njegova najnervoznija poruka. Sve je pratio Petar Panjkota. Više pogledajte u videu u nastavku.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo