ŠTO JE ZAJEDNIČKO SLUČAJEVIMA BACANJA DJECE, PREMLAĆIVANJA KĆERI I UBODA MAJKE U OKO? / Ministrica zna, ali ne želi dati ostavku

Image
Foto: RTL/Drustvene mreze

Postoji li dovoljno brutalan događaj u kojem sustav zakaže koji bi mogao natjerati ministricu Nadu Murganić na ostavku?

2.3.2019.
8:43
RTL/Drustvene mreze
VOYO logo

U posljednjih nekoliko tjedana tri slučaja brutalnog obiteljskog nasilja zgrozila su hrvatsku javnost. Bivši specijalac pretukao je svoju 14-godišnju kćer na zagrebačkoj Pešćenici, dječak (14) je majku nožem izbo u oko i vrat, a otac je na Pagu svoje četvoro malodobne djece bacio s balkona visokog šest metara.

Što je zajedničko svim ovim slučajevima? Sve su ove obitelji u jednom trenutku bile pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. Postavlja se pitanje funkcioniraju li službe i postoji li odgovornost ministrice obitelji Nade Murganić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjeća se odgovorna, ali...

"Izuzetno se osjećam odgovornom. Sve što radim, i kako sam postupila u ovom slučaju, mislim da se zaista ponašam odgovorno. I u vremenu od kada sam preuzela Ministarstvo činim sve da se Ministarstvo osnaži", kazala je Murganić sinoć na RTL-u odgovarajući na pitanje osjeća li se odgovornom s obzirom na sve skandale proteklih mjeseci.

Ipak, na pitanje misli li premijeru Plenkoviću ponuditi ostavku, odgovara: "Po ovakvim situacijama ne možemo okriviti cijeli sustav. Političari će sigurno razgovarati o političkoj odgovornosti, ali i oni imaju odgovornost, jer taj sustav nije počeo sa mojim dolaskom. Moja odgovornost je u mojem predanom radu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je najavila da će predložiti smjenu ravnateljice zadarskog centra za socijalnu skrb jer su "utvrđeni teški propusti u radu". No, zasad se čini kako ne vidi svoju političku odgovornost. Izdvojili smo tri nedavna slučaja brutalnog obiteljskog nasilja.

Bivši specijalac pretukao kćer (14)

Bivši pripadnik specijalne policijske postrojbe Alfa koji je uvjetno izašao iz zatvora kako bi se brinuo za svoju djecu, ove je veljače brutalno pretukao svoju 14-godišnju kćer. Premda je osuđen za nasilje nad bivšom suprugom, dodijeljena im je zajednička skrb nad djecom, a on je sada divljački pretukao kćer. Iz Centra za socijalnu skrb tvrdili su kako oni nisu zakazali te kako ne mogu govoriti za sud koji ga je pustio na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROGOVORILA DJEVOJČICA KOJU JE BRUTALNO PRETUKAO OTAC, BIVŠI SPECIJALAC: /

'Nitko me nije pitao želim li ići k njemu'

Image
PROGOVORILA DJEVOJČICA KOJU JE BRUTALNO PRETUKAO OTAC, BIVŠI SPECIJALAC: /

'Nitko me nije pitao želim li ići k njemu'

Dječak (14) majku nožem ubo u oko

14-godišnjak je u Trilju krajem veljače majci zadao ubode u oko i vrat. Prema pisanju medija, mladić je na koncu, dok je majka ležala u besvjesnom stanju, izvadio mobitel i snimio nekoliko selfija te fotografiju majke. Fotografije su navodno pronađene u njegovom mobitelu, a mediji su pisali i kako ih je poslao nekim prijateljima.

Horor na Pagu: Djecu bacio s balkona

Posljednji slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost jest onaj Josipa Peroša koji je četvoro svoje djece bacio s balkona kuće u kojoj su živjeli, s visine od pet metara. Djeca su završila u bolnici, a u najtežem je stanju djevojčica koja je prevezena u Zagreb. Sindikat zaposlenika socijalne skrbi ranije je priopćio kako je pravo pitanje zašto inspekcija već prije nije bila u Zadru i ukazala na eventualne propuste, nego je ministrica Murganić tek sada poslala inspekciju koja je utvrdila "teške propuste", kako je rekla. Navode kako ima nedostaje 20-tak socijalnih radnika u Centru u Zadru, adekvatan prostor, auto da se ode na teren te kako to nisu "grijesi zaposlenika CZSS Zadar nego Ministarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo