riješavanje otvorenih pitanja / Što je Plenković rekao Brnabić? 'Svaki povišeni ton usporava naš politički dijalog, ne na par dana, nego na par godina"

Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Plenković i Brnabić razgovarali su o nestalima, procesuiranju ratnih zločina, povratku kulturnih dobara, uređivanju pitanja granice, prometnoj i gospodarskoj suradnji te o trgovinskoj razmjeni, rekao je Plenković

1.5.2023.
12:45
Željko Hladika/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je politički dijalog Zagreba i Beograda jedini način da se riješe otvorena pitanja, ali da svako zaoštravanje retorike usporava taj dijalog i na par godina. 

"Mi mislimo da je dijalog jedini način da idemo naprijed", rekao je Plenković novinarima u Okučanima, gdje je sudjelovao na obilježavanju 28. obljetnice VRO Bljesak u ponedjeljak, dan nakon što je u Banskim dvorima primio srbijansku premijerku Anu Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanska premijerka rekla je u listopadu prošle godine rekla da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja Srbiji, a u svibnju da je Hrvatska etnički očišćena. 

Image
radostan susret /

Ona izgleda kao da joj je baš drago što je tu. A drago je, izgleda, i njemu: Susreli se Plenković i Brnabić

Image
radostan susret /

Ona izgleda kao da joj je baš drago što je tu. A drago je, izgleda, i njemu: Susreli se Plenković i Brnabić

Plenković je naglasio da je "vrlo jasno rekao" da "svaki povišeni ton, svaki incident, svako zaoštravanje retorike usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i Brnabić razgovarali su o nestalima, procesuiranju ratnih zločina, povratku kulturnih dobara, uređivanju pitanja granice, prometnoj i gospodarskoj suradnji te o trgovinskoj razmjeni, rekao je.

Premijer je rekao da su u Hrvatskoj kvalitetno uređeni odnosi sa srpskom manjinom i svim drugim manjinama. "Što Hrvatska kvalitetnije štiti položaj manjina u Hrvatskoj, to će položaj hrvatske manjine u nama susjednim zemljama biti bolji", dodao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o mogućem odlasku u Beograd, Plenković je rekao da je Hrvatska financirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i da bi trebao ondje otputovati u lipnju i da će se "u tom kontekstu gledati kako da se održe bilateralni sastanci s predstavnicima vlasti u Srbiji". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo