Znate li gdje ćete plaćati porez zaposlite li se u nekoj od zemalja EU?

HTV je emitirao drugu emisiju novog kviza EUnigma, čiji je cilj edukacija o temama vezanim uz skori ulazak Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji.

3.5.2013.
21:30
VOYO logo

U nastavku su pitanja iz druge emisije kviza EUnigma. Provjerite svoje znanje o Europskoj uniji.

Benediktu XVI., Mozartu i nizozemskoj kraljici Beatrix zajedničko je da se nalaze na kovanicama od 1 eura. U cijeloj eurozoni lica euro kovanica su identična, a naličja se razlikuju od države do države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija ima posebne zakone vezane uz osobne iskaznice. Ne. One su u nadležnosti zakonodavstava država članica.

Državljani Japana i Australije trebaju vizu za boravak u Europskoj uniji kraći od tri mjeseca. Među 30-tak država čiji građani ne trebaju vizu za boravak u Uniji kraći od tri mjeseca su: Japan, Australija, Kanada, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske će tvrtke nakon ulaska u Uniju moći sudjelovati u svim javnim natječajima objavljenima u drugim državama EU. Tvrtke iz država članica EU ravnopravno sudjeluju u javnim natječajima objavljenima u bilo kojoj državi Unije.

U Europskoj je uniji zabranjena prodaja energetski neučinkovitih žarulja. Odluka o povlačenju s tržišta svih konvencionalnih žarulja donesena je kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schengenski će se režim početi primjenjivati na dan pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatska neće ući u schengenski prostor danom pristupanja Europskoj uniji. Granične kontrole zadržat će se sve dok se ne steknu potrebni uvjeti za ulazak u schengenski prostor.

Nakon ulaska u EU, zaposlite li se na više od šest mjeseci u Italiji, porez ćete plaćati u Hrvatskoj. Zakonodavstva većine članica Unije određuju da se porez plaća tamo gdje se radi. Boravi li građanin više od 6 mjeseci godišnje u nekoj državi Unije, ta se država može smatrati njegovim prebivalištem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj Europskoj uniji broj hitne službe je 112. Nažalost, prema posljednjim anketama samo jedan od četiriju građana Unije zna za univerzalni europski broj hitne službe 112.

Najviše zaštićenih autohtonih proizvoda u Europskoj uniji imaju Talijani, Francuzi i Španjolci. Među zaštićenim autohtonim proizvodima prednjače sirevi, pivo i mesni proizvodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskoj uniji je do 2016. zabranjeno saditi nove nasade maslina. Nije zabranjeno saditi nove nasade maslina. Potpore u tom sektoru utvrđuju se površinom maslinika u određenoj godini koja se dogovara tijekom pregovora s Unijom.

Nakon Pentagona, najveća administrativna zgrada na svijetu nalazi se u Bruxellesu. Najveća administrativna zgrada nakon Pentagona nalazi se na području Unije, u Rumunjskoj. Riječ je o Palači parlamenta u Bukureštu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo