sve će se znati na idućoj dražbi / Što čeka Spaladium arenu? Banke zbog nje tuže Split za 53 mil. eura, no Baldasar je optimističan uoči ročišta

Spaladium Arena omča je oko vrata svakoj gradskoj vlasti pod Marjanom. Split je svojedobno dao jamstvo za kredit konzorciju koji je u međuvremenu propao. Sada banke od Grada traže vrtoglavih 53 milijuna eura

13.3.2016.
19:35
VOYO logo

Splitska Spaladium arena čeka stečajno ročište na kojem će se tražiti kupac. Novi Zakon o stečaju je stao na kraj beskonačnim dražbama, pa je tako sigurno da će arena svoju sudbinu doznati najkasnije na idućoj dražbi.

"Postoje tri usmene javne dražbe od neke početne cijene koju vještaci procjene, a ako se na 3. dražbi imovina stečajnog dužnika ne proda, tada bi na 4. dražbi početna cijena bila kuna", kaže stečajni upravitelj Perica Mitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dražbi će se prodavati i pravo gradnje na susjednom zemljištu u vlasništvu države, na kojem nikad nije izgrađen planirani poslovni toranj. 

Propalom građevinskom konzorciju je jamstva za kredite u ime grada potpisao bivši gradonačelnik Ivan Kuret. Time je Arena postala potencijalna prijetnja financijskoj stabilnosti grada jer banke grad tuže za čak 53 milijuna eura. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je pred skoro ročište optimističan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog čega mi ne bi pobjedili u arbitražnom postupku jer imamo vrlo snažne argumente protiv toga", kaže Baldasar.

Banke su na nedavnom sastanku u Kitzbuhelu, navodno, i premijera Tihomira Oreškovića upozorile na ovaj problem. Ali pomoć će od Vlade zatražiti i splitski gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem pomoć vlade jer i država, odnosno Vlada, ne može izaći iz problema zato što je neaktivna", kaže Baldasar.

Za to vrijeme arena i dalje radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se financiramo od našeg poslovanja. Što više događaja, to nam je nekako lakše. Makar je ovo preveliki objekt i mi smo ponosni šta smo ga tehnički sačuvali u svim tim problemima", kaže Renco Posinković, direktor Spaladium arene.

Splićani smatraju kako svi moraju surađivati za spas arene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Split je grad sportaša. Znači, treba imati jedan kvalitetan objekat, da mladost ima gdje trenirati, igrati, ali i radi raznih manifestacija", kaže Marinko Santrač iz Splita.

Prošla Vlada nije pokazala previše sluha za ovaj splitski problem, a nova se tek treba iskazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo