Gubitak važnog partnera / Što će biti s Lukom Ploče nakon zatvaranja Aluminija, tvrtke koja im je osiguravala više od 50 posto prihoda?

Ovaj će događaj imati velik utjecaj na njihovo poslovanje

11.7.2019.
19:00
VOYO logo

Urušavanje industrijskog diva Aluminij Mostar odrazilo se i na poslovanje Luke Ploče. Izgubila je jednog od većih partnera, od kojeg je samo prošle godine zaradila polovinu svojih ukupnih prihoda. Građani su ogorčeni, a vlast rezervirana. 

Vizura grada Ploča daje naslutiti da je ovo lučki grad. Generacije Pločana tu su provele svoj radni vijek pa ne čudi što su šokirani gašenjem mostarskog Aluminija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Katastrofa! Evo ja radim u HŽ Cargu, mi smo bili vezani za Aluminijev kombinat, prevozili smo tu glinicu u Mostar. Ovo je političko pitanje, ništa drugo", govori Vojislav Kulidžan iz Ploča.

Sličnog je mišljenja i njegov sugrađanin Vlado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Katastrofa za privredu Ploča, katastrofa za cijelu Luku Ploče", kaže. 

Iz Luke poručuju - nema razloga za brigu  

"Uprava Luke Ploče početkom godine poduzela je niz aktivnosti kako bi pokrenula poslovanje i povećala promet u Luci Ploče. Dokaz tome je da je u prvih 6 mjeseci promet veći za 15 posto", govori za RTL Danas predsjednik Uprave Luke Ploče d.d. Hrvoje Livaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Prošle je godine čak 50 posto ukupnih prihoda Luke Ploče ovisilo o suradnji s mostarskim Alumnijem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ono što će biti vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija dogodit će se u nekoliko sljedećih dana. U ovom trenutku, kojekakve insinuacije... mislim da je preuranjeno govoriti o tome", kaže Darko Horvat, hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

"Vidjet ćemo, vidjet ćemo, ne znam. Bit će sve dobro s Lukom Ploče, nećemo odmah sve tragično", govori nam Oleg Butković, hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba ovu situaciju ne smatra bezazlenom 

"Hrvatska vlada ima dionice u Aluminiju. Nitko ne reagira. 900 radnika, 900 obitelji je ugroženo. Apsolutno je neprihvatljivo da nema riječi od Hrvatske vlade, čak ni od zastupnika koji su izabrani u toj lokalnoj jedinici.

Stanje u Aluminij Mostaru posljedica je bahatosti HDZ-a BiH i neuvažavanja onoga što treba uvažiti od struke. Naravno, tu je uloga i HDZ-a RH, i to je dugo bio bankomat te iste stranke", smatra Nikola Grmoja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarski Aluminij vjerojatno će u stečaj pa je i strah radnika Luke Ploče hoće li dobiti svoju sljedeću plaću - opravdan. 

"Plaće neće sigurno doći u pitanje i Luka Ploče će ispuniti sve svoje buduće obveze prema zaposlenicima", kaže Livaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše problema moglo bi biti s lučkim koncesijama, kao i s dovozom glinice iz Mostara. 

"Ovaj će događaj imati velik utjecaj na njihovo poslovanje. U tom kontekstu nadamo se da će se pronaći neka alternativna rješenja kako bi se nadomjestio gubitak koji je uslijedio propašću Aluminij Mostara", rekao je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u priopćenju ističe zabrinutost za sudbinu radnika mostarskog Aluminija. Od Vlade je zatražila hitno očitovanje o tome je li sve napravljeno u cilju zaštite nacionalnih i radničkih interesa.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo