druga strana virusa / Jače kontrole na granicama? 'Već sada je kaos, ljude je strah da ne izgube i vozača i kamion!'

Image
Foto: Arhiva/Igor Soban/Robert Anic/PIXSELL

Strožim mjerama na granici protive se i u Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika

3.3.2020.
14:20
Arhiva/Igor Soban/Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Iako je Vlada prije nekoliko dana "olabavila" uvjete za sve kamione koje dolaze iz Italije, sada se ponovno razmišlja o jačim mjerama.

Naime, u utorak je u Hrvatskoj potvrđen deveti slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je vozaču iz Varaždina koji je vozio robu iz Italije. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se "apsolutno razmišlja o uvođenju strožih mjera na granicama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad je Italija postala najveće europsko žarište koronavirusa, Hrvatska na granici provodi posebne mjere na graničnim prijelazima. Osim zdravstvenog, riječ je i o velikom gospodarskom problemu jer Italija je jedan od najvećih hrvatskih gospodarskih partnera. Kamioni svakodnevno u velikom broju putuju u oba smjera.

Da se u teretnom prometu već sada otežano posluje potvrdio nam je i vlasnik jedne logističke tvrtke iz Zagreba koji ipak nije htio imenom izaći u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta je teško naći nekoga tko će voziti za Italiju i natrag. U Milano, odnosno ukupno u dvije, tri zone u Italiji uopće se ne može ući tako da, ako tamo poslujete, od toga ništa. Po povratku u Hrvatsku su kontrole, a tko ima imalo povišenu temperaturu ide u karantenu zajedno s kamionom. Vlasnici su u strahu da ne izgube i šofera i kamion pa uopće ne žele voziti za Italiju ako baš ne moraju. Trenutna potražnja je znatno veća nego što ima vozača. Sad jedino ide voziti onaj koji riskira. Štete su već sada velike, već sada je kaos, a vidjet ćemo kako će biti dalje", kazao nam je.

Eventualnom ponovnom uvođenju mjere po kojoj bi svi vozači kamiona koji su zadnja dva tjedna boravili na sjeveru Italije, a ne kao dosad samo oni koji pokazuju simptome bolesti, ipak morali u dvotjednu karantenu protive se u Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv smo svih selektivnih mjera koje bi se odnosile samo na hrvatske vozače, da se u karantenu šalju samo vozači kamiona s hrvatskim registracijama. Ako će se uvesti neke mjere na međunarodnoj razini, onda je to nešto drugo, ali ovako, jednostrano, nema smisla. Proizvod će svakako doći iz Italije samo ga neće voziti Hrvati, već recimo Slovenci ili netko drugi", rekli su nam iz Udruge. 

Trenutne mjere

Podsjetimo, svi koji u Hrvatsku dolaze iz sjeverne Italije moraju na granici stati sa strane i dobivaju anketni listić (pupunjavaju osobne podatke te podatke o tome odakle dolaze i jesu li bili u kontaktu sa zaraženim osobama).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ispune listić idu na razgovor sa sanitarnim inspektorom te se utvrđuje imaju li simptome. Oni koji ih nemaju dužni su se javljati dežurnom epidemiologu tijekom 14 dana (vrijeme inkubacije). Ako pak imaju simptome upućuju se u izolacijski kontejner s ležajevima do prebacivanja u drugu zdravstvenu ustanovu.

Za usporedbu, Srbija zasad nije uvela nikakve posebne mjere, ali pozorno prati situaciju i u Italiji i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na granici se pregledavaju svi putnici i kamioni koji dolaze iz sumnjivih područja. Nema nikakvih restrikcija ni problema u tranzitu, ali osjeća se slabiji promet. Psihološki aspekt je tu također, mnogi vozači iz straha ne žele ići za Italiju. Čuli smo informaciju iz Hrvatske o zaraženom vozaču i pratimo dalje situaciju", rekao nam je Aleksandar Spasić, glavni tajnik Poslovnog udruženja "Međunarodni transport" iz Srbije.

Posebnih mjera nemaju ni u Sloveniji. Granica s Italijom je otvorena, a s Hrvatskom je malih poteškoća bilo tek par dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvorile su se velike gužve na granici kada je vaša Vlada uvela posebne mjere, no moram reći da smo to riješili u kratkom roku zahvaljujući dobroj komunikaciji i suradnji. Mi redovito dezinficiramo vozila, podijelili smo maske vozačima, ali država nije uvela nikakva posebna pravila", kazao nam je Peter Pišek, predsjednik slovenske Obrtno-podjetniške zbornice.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike