Europa neće trpjeti stranku zadojenu neofašizmom

4.6.2012.
9:40
VOYO logo

"Kao i Nikolić u Srbiji, tako je i Karamarko u Hrvatskoj nova politička realnost s kojom treba računati. Obje će se političke scene do određene mjere radikalizirati, u to ne sumnjam", kazao je u intervjuu za Novi listbivši predsjednik Stjepan Mesić.

Kazao je ipak kako bi volio vjerovati da će nakon početne euforije nacionalizma i desničarenja, prevladati realno sagledavanje stvari. "Svjesno ne upotrebljavam izraz: razum će prevladati jer se dobro sjećam kako su početkom devedesetih svi govorili kako će razum prevladati, a znamo što smo doživjeli", kazao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strahovanje nije nimalo nerealno

Na novinarsko pitanje da prokomentira svoju prvu javnu reakciju nakon izbora Karamarka na čelo HDZ-a, kazavši kako se nada da će nastaviti europski put Hrvatske te da "ničim neće dovesti u pitanje demokratski i antifašistički temelj Hrvatske", Mesić odgovara:

"Ako uzmete dosadašnje Karamarkove izjave, ali i neke poteze koje je vukao kao ministar unutarnjih poslova, onda takvo strahovanje nije nimalo nerealno. Dakle, ja se zaista nadam da će shvatiti da Europa koja, doduše, pokazuje bolećivo suosjećanje sa svime što je zaodjenuto u ruho antikomunizma, ipak neće trpjeti stranku, a jednoga dana možda i vlast, koja bi bila zadojena neofašizmom, ili u najmanju ruku nedopustivom dozom tolerancije prema manifestacijama neofašizma, uključujući antisemitizam, rasizam i nacionalnu, odnosno vjersku netoleranciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo