STIŽU VELIKE PROMJENE ZA IZNAJMLJIVAČE: / Iza svakog gosta će morati mijenjati plahte, a evo kako kupaonica mora biti opremljena

Image
Foto: Foto: PIXSELL, Thinkstock

Prema novom će zakonu svi iznajmljivači morati imati propisanu veličinu kreveta, noćni ormarić i svjetiljku uz krevet, ormar s vješalicama, rasvjetu na stropu, električnu utičnicu i TV u boji.

27.4.2018.
10:59
Foto: PIXSELL, Thinkstock
VOYO logo

Iznajmljivači u Hrvatskoj još uvijek, prema pravilniku iz 1995., nemaju baš stroge uvjete za svoju djelatnost. Tako, primjerice, nemaju obvezu mijenjati plahte iza novih gostiju, u apartmanima nema propisane veličine kreveta, iznajmljivači nemaju obvezu osigurati gostima noćne svjetiljke, ormare, dječji krevetić, TV ili radio, dok primjerice, pristupna cesta prema pravilniku može biti i puna lokvi i šljunka, dok fasada smije imati rupe. Sve je to, prema pravilniku iz 1995., legalno, piše Jutarnji list.

Rokovi za usklađivanje

To će se uskoro ipak promijeniti jer u idućih nekoliko dana novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti ide na javno savjetovanje. U novom će zakonu stajati da vlasnici koji su rješenje o iznajmljivanju dobili prije 1. rujna 2007., ako žele zadržati kategoriju, moraju Ministarstvu turizma podnijeti zahtjev za usklađivanje uvjeta s pravilnikom iz 2016. Dvije godine od stupanja na snagu novog zakona zahtjev moraju podnijeti oni koji su do 31. prosinca 2000. dobili dozvolu za turističku djelatnost, a oni koji su to dobili od 2001. do 2004., moraju u tri godine od donošenja zakona uskladiti svoje objekte u skladu s njim. Oni vlasnici soba i apartmana koji se pak ne mogu ili ne žele uskladiti s novim pravilnikom, moći će nastaviti pružati ugostiteljske usluge, ali neće imati službenu kategoriju - zvjezdicu, što je znak niže razine usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svakog gosta morat će mijenjati plahte, a do sada nisu morali

Oni koji ipak budu htjeli podići standarde u svojim objektima, moći će dobiti HBOR-ove kredite uz povoljnu kamatnu stopu od dva posto, rok otplate od 10 godina i poček od godinu dana. Ministarstvo smatra da bi u tom roku vlasnici objekata mogli svoje smještaje uskladiti s pravilima i unaprijediti turističku ponudu. Takve će povoljne kredite, piše Jutarnji list, moći dobiti i oni koji su već usklađeni s pravilnikom i zakonom, ali žele poboljšati svoju ponudu za turiste. Prema novom zakonu, privatni iznajmljivači moći će turistima ponuditi samo doručak. Usluge polupansiona i pansiona više neće moći biti dostupne. U planu je i objekt za robinzonski smještaj, nova vrsta na domaćinstvu i OPG-u.

Osim toga, prema novom će zakonu svi iznajmljivači morati imati propisanu veličinu kreveta, noćni ormarić i svjetiljku uz krevet, ormar s vješalicama, rasvjetu na stropu, električnu utičnicu i TV u boji. Plahte i prekrivač morat će prema novom zakonu mijenjati nakon odlaska gostiju. Kada je riječ o kupaonici, morat će imati pločice na zidovima, sapun, kuku za ručnike, četku za WC, umivaonik i WC papir. Fasada mora biti bez rupa, a svi uređaji morat će biti funkcionalni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo