STIŽU PRVE REAKCIJE / Oporba je zadovoljna Milanovićevim potezom, Grbin: 'Hrvatska se suočava s paralizom jedne grane vlasti'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

To je očekivano, smatra Nikola Grmoja, zato što taj 'kolaps' traje već više od 40 dana

19.7.2023.
17:28
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović danas je podnio Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, a stižu i prve reakcije.

Sandra Benčić (Možemo) kazala je da su jako zadovoljni predsjednikovim Zahtjevom, ali i reeakcijom kojom je "uvidio da je narušena stabilnost vlasti i da je nužno da se na ove dvije teme održi izvanredna sjednica", prenosi 24 sata. Od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića očekuje da odmah kaže kada će do zasjedanja doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRAĆA ZASTUPNIKE U KLUPE /

Milanović traži izvanrednu sjednicu Sabora! Na dnevnom redu su dvije točke: 'Očekujem da svi ispune svoju dužnost'

Image
VRAĆA ZASTUPNIKE U KLUPE /

Milanović traži izvanrednu sjednicu Sabora! Na dnevnom redu su dvije točke: 'Očekujem da svi ispune svoju dužnost'

Sjednica bi se trebala održati odmah, kazala je Benčić, a sva odgađanja kršila bi Ustav. Javnost nagađa da bi iz HDZ-a mogli bojkotirati sjednicu.

"To se može dogoditi, ali oni bi time još više srozali reputaciju HDZ-a ako bi ignorirali sjednicu sazvanu o dva ključna problema u državi. To bi zaista bilo dno. Očekujem da ispune svoju ustavnu dužnost", zaključila je Sandra Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemamo suvisle reakcije premijera'

Povodom Milanovićeve odluke o izvanrednoj sjednici Sabora, oglasio se i Nikola Grmoja (Most). To je očekivano, smatra, zato što taj "kolaps" traje već više od 40 dana, a i "26 dana otkako je naš Zvonimir Troskot otkrio aferu u kojoj je nestalo najmanje 13 milijuna eura, nemamo suvisle reakcije premijera niti odgovorne".

Predsjednik, kazao je Grmoja, nije imao drugog izbora, a ako se HDZ-ovci ne pojave "onda će pokazati da su u totalnom rasulu i zapasti u još veće političke probleme", dodao je ovaj Mostovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš (predsjednica GLAS-a) kazala je kako su ovo što se događa zaista izvanredne okolnosti - "u državi u kojoj pravsouđe ne funkcionira osim za odabrane, u kojoj se premijer inati ne znam kome, u kojoj imamo plinsku aferu".

Zadovoljna je Milanovićevom odlukom koju je i očekivala jer on ima tu odgovornost bez obzira što se do sada ta ustavna odredba nikada nije koristila. Prokomentirala je i HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je razumna i logična odluka

"Ako ne dođu, šalju poruku da je njima u ovoj zemlji divno i krasno i da je dobro samo ako si član HDZ-a", kazala je Mrak Taritaš.

Stigla je reakcija i iz SDP-a. Peđa Grbin rekao je da je sazivanje izvanredne sjednice razumna i jedina logična odluka u ovom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska se suočava s paralizom jedne grane vlasti i istovremeno s ogromnom pljačkom, a Andreja Plenkovića kao da boli briga za jedno i za drugo. Važnije mu je svađati se s predsjednikom Vrhovnog suda Dobronićem nego riješiti problem", objasnio je Grbin.

HDZ-ovcima je poručio da se ne igraju, a Gordanu Jandrokoviću da odmah sazove sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se drznu bojkotirati sjednicu čitavoj hrvatskoj javnosti će pokazati koliko su sitne duše, koje ni najmanje ne mare za interese građana ove zemlje", zaključio je Grbin.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo