STIŽ / U NAM HLADNOĆA I SNIJEG! U nekim dijelovima Hrvatske past će ga i do 20 cm

Image

Ne samo obilnu kišu nego i snijeg može se očekivati ovoga vikenda.

11.11.2016.
7:48
VOYO logo

U prvih deset dana studenoga temeperatura je bila na razini prosjeka, ponegdje na moru čak i do tri stupnja viša, međutim u nastavku mjeseca bit će hladnije, a već za vikend očekuju nas obilnije oborine, stoji u prognozi HRT-ovog meteorloga Zorana Vakule.

On, pak, upozorava da na kopnu u petak i subotu možemo očekivati više od 30 litara kiše po četvornom metru, a na Jadranu i više od 100 litara čime će se u nekim mjestima prestići prosjek za cijeli mjesec studeni. Osim kiše, meteorolog upozorava na snijeg. Njega u noći na subotu očekuje u Gorskom kotaru i to više od 10 centimetara, a potom još dodatnih deset. Snijeg Vakula očekuje i pongdje u nizinama središnje i dijela istočne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostvare li se prognoze, za što postoji umjerena vjerojatnost, i izmjeri li se tijekom nekog od sljedećih jutara na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir snježni pokrivač debljine od jednog centimetra i više, to će biti za prvu polovinu studenoga jedan od rjeđih događaja u povijesti mjerenja, koja na ovoj postaji postoji od 1949. godine", piše Zoran Vakula.

Valovi i do četiri metra

Također upozorava na jak vjetar na Jadranu koji bi mogao prouzročiti nevolje u prometu, posebice u onom katamaranskom. Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a posebice upozoravaju na mjestimične olujne udare najprije juga, zatim sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra, u noći na subotu na sjevernom Jadranu i bure. A i na ponegdje jače valovito more, visine valova i do četiri metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači pozornost trebaju obratiti danas na Martinje jer će kolnici biti vlažni i skliski.

"Prestanak oborina i barem djelomično razvedravanje vrlo je vjerojatno potkraj subote i osobito u nedjelju, nakon koje ćemo u većini Hrvatske imati nekoliko suhih dana - stabilnih, ali relativno hladnijih, u unutrašnjosti uglavnom s jutarnjom maglom i minusima, koji će ponegdje stvarati i inje. A zatopljenje? Ono je pak vrlo vjerojatno sljedeći vikend", piše Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo