PRIPREMITE KIŠOBRANE / Stižu kiša, pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme: Upaljen narančasti alarm za pet regija, meteorolog otkrio kada bi se moglo smiriti

Preko naših krajeva premješta hladna fronta povezana s dubokom ciklonom na sjeveru kontinenta, ali nam i dalje nastavlja pritjecati vlažan i relativno topao zrak s jugozapada

21.10.2023.
8:36
VOYO logo

Nakon južine u petak i visokih temperatura tipičijih za lipanj, nego za listopad, danas će prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda
(DHMZ) biti promjenljivo oblačno uz povremenu kišu, mjestimice i pljuskove s grmljavinom. Obilna oborina, a lokalno i jače grmljavinsko nevrijeme najvjerojatniji su u Dalmaciji, osobito na jugu. Vjetar umjeren i jak jugozapadni i južni, na Jadranu i jako do olujno jugo, postupno u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 20 do 25 °C.

Meteorolog RTL-a Dorian Ribarić rekao je, pak, da se preko naših krajeva premješta hladna fronta povezana s dubokom ciklonom na sjeveru kontinenta, ali nam i dalje nastavlja pritjecati vlažan i relativno topao zrak s jugozapada. Osim na moru na jako jugo, danas upozorenja na moguće jače nevrijeme i obilnu količinu kiše, prije svega na jugu Like te u Dalmaciji, osobito na području dinarskog gorja i na krajnjem jugu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

U Dalmaciji moguće grmljavinsko nevrijeme

Tijekom jutra i prijepodneva, kaže, bit će oblačno i barem prolazno kišovito gotovo posvuda, a obilne oborine moguće su uz planinske lance na području Dinarida, dok je u Dalmaciji moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Srećom, bit će to s nešto slabijim vjetrom, no jugo i oštro na moru još uvijek mogu imati olujne udare pa i dalje valja računati na plavljenje riva.

Danas poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj vjetar će nastaviti slabjeti, a bit će i prolazno sunčanije. No, uskoro opet promjenjivo, oko Korduna i Banije i sve tmurnije uz poneki, lokalno moguće izraženiji pljusak pa i grmljavinu. Temperatura niža, ali bit će to samo manje toplo uz 22-23 °C. Na istoku oblačniji i nestabilniji drugi dio dana uz povremenu kišu i pljuskove, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Temperatura između 23 i 25 °C.U Dalmaciji velika količina oborine baš u rano poslijepodne, osobito u zaobalju te na krajnjem jugu gdje su moguće bujične poplave, a bit će još tu i jakog pa i olujnog juga, nakratko oštra. Temperatura bez veće promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu popodne više sunčanih razdoblja, razmjerno ugodno i toplo, no tmurnije ostaje u riječkom zaleđu i u gorju, a izraženih pljuskova još može biti u Lici. Jugo postupno slabi.

Image
Foto: DHMZ

Narančasto upozorenje za pet regija

DHMZ je za danas izdao narančasto upozorenje na opasno vrijeme za osječku, gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju, dok je u ostalim krajevima zemlje na snazi žuto upozorenje koje znači potencijalno opasne vremenske uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ također za sutra prognozira djelomice sunčano vrijeme, povremeno uz više oblaka. Ponegdje malo kiše, uglavnom u prvom dijelu dana bit će na Jadranu. U Dalmaciji je lokalno moguć i izraženiji pljusak praćen grmljavinom. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, u gorju i uz obalu s jakim udarima, u Dalmaciji i južni vjetar te jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 16 na kopnu, od 14 do 19 na moru, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C.

Image
Foto: DHMZ

I RTL-ov meteorolog najavio je smirivanje i barem djelomično razvedravanje na kopnu od nedjelje, a u ponedjeljak dosta sunca i iznadprosječno toplo nakon mjestimične jutarnje magle. Nova kiša stiže tek potkraj utorka, obilnija čini se sa srijede na četvrtak kada će i malo osvježiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih nekoliko dana na Jadranu i uz njega u početku će biti još sporadično malo kiše te više suhih i sunčanih razdoblja. Od utorka na sjeveru opet češće kišne kapi, zatim i pljuskovi uz jačanje južine, a ti će tmurni kišonosni oblaci obilježiti sredinu tjedna duž cijele obale.

POGLEDAJTE VIDEO: Stiže kraj babljem ljetu. RTL Danas na krku s turistima koji uživaju u posljednjem kupanju ove sezone

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo