STIŽE RADNA SNAGA SA SJEVERA: / Šveđani spremni platiti tvrtkama u Hrvatskoj da zaposle njihove nezaposlene radnike

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Boris Šćitar

Unatoč velikom broju nezaposlenih, Hrvatska iz godine u godinu muku muči s manjkom radnika u građevinarstvu i ugostiteljstvu.

31.8.2017.
7:05
PIXSELL / ilustracija, Boris Šćitar
VOYO logo

Kao rješenje tog problema predlagao se uvoz radne snage iz istočne Europe, iz Bugarske i Rumunjske, ali i s Dalekog istoka, primjerice s Filipina. No, rješenje bi moglo doći odakle se najmanje očekivalo - iz Švedske, Francuske i Italije.

Image
'HRVATSKA MORA UVESTI SLOVENSKI MODEL': /

Nedostaje nam 2700 radnika u turizmu od kojeg živimo, a imamo 170.000 nezaposlenih

Image
'HRVATSKA MORA UVESTI SLOVENSKI MODEL': /

Nedostaje nam 2700 radnika u turizmu od kojeg živimo, a imamo 170.000 nezaposlenih

Švedska izdašna u davanju stimulacija

Spomenute tri države - članice Europske unije, pripremile su svojim nezaposlenima i zaposlenima starijima od 35 godina poticaje za preseljenje u neku od članica Europske unije, piše Slobodna Dalmacija. U Švedskoj, recimo, poticaji za poslodavca koji bi uzeo njihova radnika dosežu i do 1300 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Švedska otišla najdalje u osmišljavanju stimulacija za odlazak njihovih radnika u inozemstvo. Tamo su, među ostalim, spremni platiti do 350 eura troškove odlaska na razgovor za posao i pripadajuću dnevnicu od 250 eura, ali i cjelokupne troškove preseljenja radnika i njegove obitelji te, ako je potrebno, učenja jezika i nostrifikacije isprava o stručnoj spremi. Spomenuti poticaj za poslodavca izvan Švedske odnosi se na troškove obuke, pripravništva i probnog rada, piše Slobodna Dalmacija.

Natječaj u Švedskoj otvoren je do svibnja 2018. godine, a za poticaj kod švedske službe za zapošljavanje mogu konkurirati poslodavci iz drugih članica EU-a, ali i zaposleni koji žele preseliti u drugu članicu Unije. Sličan program ima i francuska služba za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Hrvoje Jelavić

HZZ zasad nije partner nego suradnik u projektu

Hrvatski zavod za zapošljavanje zasad nije uključen kao partner u programe švedske i francuske službe za zapošljavanje, ali je suradnik na istovrsnom projektu talijanske burze. Slobodna Dalmacija doznaje iz HZZ-a da se informacije o programu "Reactivate" mogu dobiti na internetskim stranicama Zavoda, dok dodatne upite treba slati na e-mail EURES-Rijeka@hzz.hr.

"Iako Hrvatski zavod za zapošljavanje nema status partnera u projektima Švedske i Francuske, oni su dostupni hrvatskim građanima pod jednakim uvjetima kao i ostalim građanima EU-a", kažu u HZZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt "Reactivate" osmišljen je radi povećanja razmjene radnika unutar EU-a. Riječ je o ciljanom programu mobilnosti EURES-a (Europskog portala za mobilnost pri zapošljavanju) koji pomaže osobama starijim od 35 godina da pronađu posao, vježbeništvo ili praktičnu izobrazbu u drugoj državi članici.

Dva osnovna uvjeta za radnike i dva za poslodavce

Za poslodavce koji bi na ovaj način doveli zaposlenika iz druge članice Unije uvjeti su, osim da radnik ima državljanstvo neke od članica Unije i zadovoljava starosnu granicu, da tvrtka ima više od 250 zaposlenih i da doseljenik može početi s radom već u prva tri tjedna nakon dolaska u tvrtku, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe se, međutim, da ni sve tvrtke neće moći povući poticaje iako zadovoljavaju osnovne uvjete, jer je u nekim prijašnjim sličnim programima EURES-a bilo zloupotreba u pojedinim branšama.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo