naša dunja nema dobre vijesti / Stiže novo pogoršanje vremena: Očekuje se pad temperature, snažan vjetar i obilna kiša!

Meteo upozorenja treba shvatiti ozbiljno, nisu tako česti slučajevi kad je alarm upaljen za cijelu zemlju

11.5.2019.
22:40
VOYO logo

Malo su nam se pobrkala godišnja doba ove godine, prvo ćemo ugaziti u jesen, pa će nam se vratiti proljeće, a onda će po redu vožnje stići i ljeto. Bar se nadam. Šalu na stranu, svi kojima je već prošli tjedan bilo dosta ovog jesenskoga vremena, morat će danas stisnuti zube, stiže još jedno pogoršanje.

Donosi ga ciklona, prava pravcata mediteranska oluja, prilično jaka i brza. Sinoptička situacija prilično je slična onoj prošloga tjedna, centar ciklone spuštat će se iz Ligurskog u Tirensko more, imat ćemo sve elemente nevremena kao i prošloga tjedna, a kiše još i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već noćas kiša stiže u zapadnim kopnenim krajevima i na većem dijelu Jadrana, nerijetko će biti jaka, praćena grmljavinom, a takvi izljevi mogu izazvati bujice. Na moru će dominirati vrlo jako jugo, a na sjevernom dijelu Jadrana nakratko će okrenuti na lebićadu. Već do sredine dana u središnjoj Hrvatskoj zapuhat će naglo pojačan sjeverac s kojim će kiša malo oslabjeti, a osjećaj hladnoće naglo se pojačati. Nakon najviših 16-ak stupnjeva, temperatura će popodne brzo padati. Budite oprezni, ovaj vjetar može biti i opasan!

Najbolje je sutra ostati na suhom i toplom

U istočnoj Hrvatskoj najviša dnevna temperatura bit će sutra još ipak još razmjerno visoka, i do 21. U zapadnoj Slavoniji kiše će početi sredinom dana, ovdje je i najizglednije nevrijeme s grmljavinom i tučom. Tijekom popodneva širit će se prema istoku, a za kišom stiže i sjeverac i zahladnjenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jugu snažne oluje, a uz grmljavinu mogu se pojaviti pijavice. Ovdje će još veći dio dana puhati jugo, more će biti valovito i jače valovito, a tek prema kraju dana preko levanta će povući bura. 

U Istri i Primorju bura u jačanju, već navečer nerijetko i orkanski udari, a vrlo vjetrovito bit će i kroz gorje. Kiša će nemilice padati, a obilnija u drugom dijelu dana u južnom Primorju, posebno na Pagu. Sve hladnije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiša će padati i u ponedjeljak, no dan ćemo pamtiti po snažnom vjetru i daljnjem padu temperature. Utorak vjetrovit i hladan uz još povremenu kišu, sada pak intenzivniju u istočnim kopnenim krajevima. Od sredine tjedna smirivanje.

I na Jadranu će se vrijeme smirivati tek od sredine tjedna, no glavnina poremećaja ipak dolazi u sljedećih 36 sati. Vrhunac bure očekuje se u prvom dijelu ponedjeljka kada su izgledni veći problemi u prometu i plovidbi, a tako snažna bura mogla bi napraviti i štetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteo upozorenja treba shvatiti ozbiljno, nisu tako česti slučajevi kad je alarm upaljen za cijelu zemlju. U Slavoniji je primarna popodnevna grmljavina, u središnjoj Hrvatskoj snažan vjetar koji bi mogao biti podjednako opasan kao i jače epizode bure, u zapadnim područjima obilna kiša koja može uzrokovati izlijevanje manjih vodotokova. Najbolje je sutra ostati na suhom i toplom.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo