U SEGETU GORNJEM I NA BRAČU / Olujna fronta stigla na jug zemlje, nakon grmljavine na području Dalmacije aktivirala se dva požara

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za srednji Jadran na potezu od Zadra do Splita te južne otoke moguć je prolazno jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča

22.7.2023.
15:47
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Nove informacije:

22.00 - Olujna fronta koja je preko mora došla do Hrvatske trenutno je na krajnjem jugu zemlje. Nakon grmljavine su se na području Dalmacije aktivirala dva požara na području Segeta Gornjeg te na otoku Braču na lokalitetu između Supetra i Mirca, piše DalmacijaDanas. Požar na južnoj strani Brača, nedaleko od Sumartina, izazvao je nestanak opskrbe električnom energijom na tom dijelu otoka. Navodno je riječ o manjim požarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dubrovačku regiju za sutra ostaje narančasto upozorenje DHMZ-a zbog visokih temperatura i mogućeg toplinskog vala, dok je za splitsku regiju na snazi žuto upozorenje, stoji na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20.35 - Olujna fronta stigla je do dalmatinskih otoka pred Trogirom i Splitom. Sijeva na Šolti, Braču i Hvaru, čuje se grmljavina te pada kiša. Kako javlja N1, sudeći po trenutnoj pitanji olujne fronte, Split će vjerojatno ostati pošteđen ozbiljnijeg nevremena jer se fronta kreće paralelno s obalom prema najjužnijim otocima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP: Bez struje je još 12.300 korisnika

19:30 - Hrvatske elektroprivreda (HEP) priopćila je u subotu kako je 12.300 korisnika još uvijek bez struje nakon olujnog nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, unatoč činjenici da su od trenutka smirivanja oluje svi raspoloživi monteri angažirani na popravcima, njih oko 500.

Iz HEP-a ističu da je jako olujno nevrijeme od srijede, uzrokovalo velik broj prekida u opskrbi električnom energijom na širem području Karlovca, Zagreba, Siska, Varaždina, Zaboka, Čakovca, Koprivnice, Bjelovara, Požege, Novske, Slavonskog Broda, Osijeka i i Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odmah po smirivanju oluje, sve raspoložive ekipe montera HEP-Operatora distribucijskog sustava izašle su na teren te su započele s otklanjanjem kvarova”, istaknuli su.

Ipak, još uvijek je oko 12.300 korisnika bez električne energije. Najviše na području Popovače i Volodera (900), Kutine (2400), Novske, Lipika i Pakraca (3500 korisnika), Slavonskog Broda (325 korisnika), Županje (1480 korisnika), te posebno na širem području Vinkovaca, gdje je bez napajanje još oko 4900 korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučerašnje nevrijeme ponovno je prouzročilo prekide u opskrbi električnom energijom. HEP navodi da je na širem području Vinkovaca do jučer uspio priključiti 95 posto korisnika, ali i da je novo nevrijeme sve vratilo gotovo na početak.

Iz HEP-a poručuju da je do sada u sanaciji kvarova angažirano više od 500 radnika, ali da će im se od sutra pridružiti i dodatne ekipe iz ostalih dijelova Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Također, HEP će pogođenim županijama na raspolaganje staviti agregate za proizvodnju električne energije”, poručuju.

Šteta na mreži i elektromagnetskim objektima je velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Samo procijenjeni trošak nužne sanacije, potrebne kako bi korisnici što prije dobili električnu energije, iznosi oko 21 milijun eura, dok će trošak potpune sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći”, kažu iz HEP-a.

Vlada: Pomoći ćemo u sanaciji šteta, prioritet je vratiti struju

19.00 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u nedjelju koordinacijski sastanak oko saniranja posljedica nevremena nakon kojega je poručeno da će Vlada pomoći u sanaciji šteta, a da je trenutni prioritet uspostaviti opskrbu električnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju iz Vlade navode kako je Plenković na sastanku od svih župana i lokalnih stožera zatražio da žurno podnesu sve dodatne zahtjeve za interventnih snagama, opremom, građevinskim materijalom i drugim potrepštinama, kako bi se što prije pomoglo stanovništvu i normaliziralo stanje na terenu. 

"Prioritet je otklanjanje šteta na elektro-distribucijskom sustavu kako bi se u što kraćem roku uspostavila redovna opskrba električnom energijom", poručili su iz Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju HEP-a, još uvijek je bez struje 12.300 korisnika.  Iz Vlade su istaknuli kako je od predstavnika županija zatraženo da izrade preliminarnu procjenu nastalih šteta, kako bi se pomoć mogla uputiti što žurnije. 

“Kao i u slučajevima ranijih prirodnih nepogoda velikih razmjera, Vlada će pružiti financijsku i svaku drugu pomoć županijama i stanovništvu u saniranju nastalih šteta”. poručili su iz Vlade. Dodaju kako je Plenković “apelirao je na sve dionike da u svom djelovanju budu maksimalno agilni, koordinirani i usmjereni prema potrebama građana na stradalom području”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica DHMZ-a: Hrvatsku pogodila najveća oluja otkad postoje mjerenja

Glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan-Picek izvijestila je da je ovoga tjedna Hrvatsku poharala grmljavinska oluja koja je po svom intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.

Na sastanku su uz predsjednika Vlade i članove Vlade, sudjelovali predstavnici svih 13 pogođenih županija i grada Zagreba te Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državnog inspektorata, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda, Robnih zaliha, DHMZ-a i Hrvatskog crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme prijeti srednjem Jadranu

18.36 - DHMZ je izdao narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za srednji Jadran na potezu od Zadra do Splita te južne otoke moguć je prolazno jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme pogodilo Karlovac: Obilna kiša, bujice, palo stablo...

18.30 - Novo nevrijeme pogodilo je i karlovačko područje, a kao što je bilo i najavljeno, stigla je obilna kiša popraćena grmljavinom i jakim vjetrom, javlja KAportal.

Po informacijama koje su dobili od čitatelja, opet je vjetar olujne snage napravio štetu, a radi se o stablu koje je na Ilovcu kod deponija palo na cestu i prepriječilo obje trake. U gradu se čuju sirene vatrogasaca koji po dojavama idu na mjesta gdje je nastala šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grom pogodio odašiljač na Sljemenu

18.25 - S Radio Sljemena obavijestili su slušatelje kako je grom pogodio odašiljač na Sljemenu te se trenutno njihov program ne može emitirati dok se ne otkloni kvar.

Sisačko-moslavačka županija sanira velike štete od nevremena

18.10 - Nakon nevremena, koje je u petak zahvatilo i Sisačko-moslavačku županiju zaprimljeno je oko 500 dojava o štetama, a uz oštećenja zgrada najveći problem predstavlja nestanak struje i internetske mreže. Nevrijeme je pogodilo područje Popovače, Kutine, Novske, Lipovljana, Gračenice i Volodera čiji su se predstavnici u subotu okupili na sjednici Stožera civilne zaštite koju je u Popovači sazvao župan Ivan Celjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervencijama nakon nevremena sudjelovalo je 96 vatrogasaca s 32 vatrogasna vozila iz 19 vatrogasnih postrojbi. Radilo se intervencijama na kućama, uz uporabu visinskih vozila, te o intervencijama na tlu. Župan je protekle noći s predstavnicima službi obilazio stanovništvo pogođenih područja Popovače, Kutine i Novske, te općina Lipovljani i Jasenovac, gdje uz oštećenja stambenih i gospodarskih zgrada, najveći problem predstavlja nestanak struje i internetske mreže, što otežava komunikaciju na sanaciji šteta, te teškoća u opskrbi domaćinstava vodom.

Na terenu su vatrogasci i radnici HEP-a po čijim je procjenama bez električne energije ostalo oko 25.000 domaćinstava, što je dosad najveći prekid elektroopskrbnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sanaciju šteta uključene su i Hrvatske šume jer je uklanjanje velike količine srušenih stabala preduvjet za popravak naponske mreže.

Na  sjednici Stožera dogovorena je dinamika radova kako bi se stanovnicima što prije osigurala opskrba električnom energijom, te je utvrđena potreba za agregatima koji će se podijeliti preko zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice.  Župan će sukladno dostavljenim zahtjevima gradova i općina, donijeti odluku o proglašenju prirodne nepogode. Također je zatražena pomoć Janafa u osiguranju krana kako bi se mogli obaviti radovi na sanaciji šteta na tornjevima sakralnih
objekata u Novskoj, Lipovljanima, Popovači i Velikoj Ludini. Iskazane su i velike potrebe za angažiranjem vatrogasaca kojih je nedovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu bez crnog scenarija

17.30 - Prema snimkama s vrijemeradara, čini se kako je Zagreb uspio izbjeći ono 'najgore' što je donosila ova oluja koja se sada lagano spušta prema Velikoj Gorici, Sisku, Kutini... Tek treba vidjeti kako su prošli ostali gradovi koji su se našli na njezinoj putanji.

Image

17.10 - Što se tiče Zagreba, osim neugodne grmljavine i zamračenja, ovo za sada nije ni blizu onim scenarijima od petka i srijede. Vjetra gotovo da i nema.

16.53 - U Zagrebu je počela kiša, a na nebu su krenule sijevati munje. Čuje se i grmljavina. Kako javlja Novi list, oluja je stigla i u Gorski kotar, a u dijelovima je pala i tuča.

16.25 - U Zagrebu se može već čuti udaljena grmljavina. Prema zadnjim informacijama sa portala vrijemeradar.hr, nevrijeme bi trebalo stići do Zagreba oko 17 sati. Na udaru bi se moglo naći i područje iznad Rijeke, uz granicu sa Slovenijom. U glavnom gradu moglo bi potrajati sve do 18 sati, kada bi se na udaru mogao naći Karlovac.

Image
Image

----------------------------------------------------------------

Jake oluje formirale su se iznad centralne Italije i u jugoistočnoj struji putuju prema zapadnoj Sloveniji, te se uskoro očekuje njihov dolazak na prostor Hrvatske, javlja N1. Meteoalarm je na visokom stupnju za cijelu unutrašnjost Hrvatske i riječku regiju.

DHMZ je izdao crveno upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za sjeverni Jadran, osobito Istru moguć je jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča.

"Poslijepodne i navečer moguće je lokalno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom. Vjerojatnost grmljavine je veća od 80 posto", stoji na stranicama Meteoalarma.

Na snazi je i dalje narančasto upozorenje na grmljavinu za zagrebačku, osječku, gospićku, karlovačku i riječku regiju.

Image
IMAJTE OVO NA UMU /

Za vrijeme olujnih udara sigurni ste samo na jednom mjestu: Fizičar otkriva koliko su gromovi opasni i što ih privlači

Image
IMAJTE OVO NA UMU /

Za vrijeme olujnih udara sigurni ste samo na jednom mjestu: Fizičar otkriva koliko su gromovi opasni i što ih privlači

Na stranici vrijemeradar.hr može se vidjeti snimka oluje kako dolazi iz smjera Slovenije.

Image

"Budite na oprezu i poduzmite mjere samozaštite", navodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Grad Zagreb: Od prekjučer zaprimljeno više od 2.000 prijava šteta

Grad Zagreb je u subotu izvijestio da je zbog posljedica nevremena do sada zaprimljeno više od dvije tisuće prijava štete, da su svi raspoloživi zaposlenici angažirani na sanaciji, a upozoravaju građane i na moguće olujno nevrijeme u popodnevnim satima.

Iz Grada navode da su svi raspoloživi resursi gradskih službi, gotovo tisuću ljudi uz pripadajuću mehanizaciju, i dalje angažirani na sanaciji posljedica nevremena, da se radi pojačano preko vikenda, u nekim aktivnostima, kao čišćenje i pranje, u tri smjene.

S obzirom na mogućnost olujnog nevremena i danas popodne, građane mole da budu oprezni kako bi se zaštitili sebe i svoju imovinu. Zbog mogućeg nevremena, u 14 sati je sa Sljemena krenula posljednja današnja vožnja žičarom prema dolje.

Iz Grada navode da nakon jučerašnjeg nevremena nije bilo potrebe za intervencijama hitne pomoći, dok su vatrogasci odradili više od 300 intervencija.

Za oštećenja stambene jedinice ili obiteljske kuće od nevremena te nastalu štetu, vlasnik stana ili kuće treba se prijaviti putem web aplikacije, a od prekjučer, kada je sustav prijava aktiviran, zaprimljeno je više od dvije tisuće prijava.

Građani koji žive u stambenim zgradama trebaju se javiti upraviteljima zgrada, odnosno dodijeljenom tehničkom referentu kod upravitelja zaduženom za njihovu stambenu zgradu.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) zaprimilo je 471 dojavu građana i obavilo 365 intervencija zaštite njihove imovine, dok je 106 intervencija u tijeku.

Sve prometnice su raščišćene i otvorene, i promet je u najvećem dijelu normaliziran, navode iz Grada. Jedino tramvajska linija 7 vozi skraćeno do Sopota zbog oštećene ispravljačke stanice u Savskom gaju koja bi u funkciji trebala biti do sutra. Umjesto tramvaja voze autobusi 109 i 607, a svi ostali tramvaji i autobusi voze redovito.

Svi semafori rade, osim onih na križanju Prisavlje-Cvjetno naselje i Bolnička-Vrapčanska, za čiji popravak će zbog većeg oštećenja trebati par dana.

Osim hitnih gradskih službi i gradskih poduzeća, u čišćenju grada sudjelovalo je i više od stotinu volontera pripadnika općih postrojbi civilne zaštite.

Danas se očekuje završetak hitne zaštite na Gimnaziji Sesvete i OŠ Brestje, a započeti su radovi i na hitnoj zaštiti krova OŠ Sesvetska Sopnica. Ukupno su zaprimljene 133 prijave manjih oštećenja na vrtićima i školama.

Poduzeće Zrinjevac ukupno je od srijede zaprimilo 651 dojavu za intervencijom radi uklanjanja srušenih stabala i grana s pješačkih staza i prilaza.

Jučer je počelo i postavljanje ploča koje građane pozivaju na oprez pri korištenju parkova, a građane se i dalje moli da izbjegavaju posjete parkovima i rekreativno-sportskim objektima na Jarunu, Bundeku, Šalati, Sopotu i Hipodromu.

Moli ih se i da ne posjećuju groblja zbog vlastite sigurnosti jer je oštećen veliki broj stabala. 

Odvoz otpada provodi se po redovnom programu, reciklažna dvorišta rade, a redovno je i čišćenje i pranje prometnica.

Vodoopskrba i odvodnja nema prijava kvarova na vodnoj infrastrukturi, a pojačano je čišćenje slivnika. Gradska plinara Zagreb nema kvarova na plinskoj infrastrukturi, a zaprimljen je manji broj prijava vezan uz dimnjake i kućne plinske instalacije.

POGLEDAJTE VIDEO Nove štete diljem Hrvatske

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo