ZAŠTITA OD HLADNOĆE / Stiže 'ljuta' zima: HZJZ izdao važne preporuke, pogledajte kako se najbolje zaštititi

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Javnosti su dali preporuke za odijevanje za vrijeme velikih hladnoća. Posebno su se osvrnuli i na kronične bolesnike. Važne preporuke imaju i za osobe koje duže provode na otvorenom

5.1.2024.
14:58
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Početkom nedjelje slijedi osjetno zahlađenje i snijeg, a sljedećeg tjedna još hladnoće. Već smo ranije najavili da nam slijede dani primjereniji zimi.

Zbog toga je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poslao preporuke za javnost. Ističu da "izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svojim su stranicama objavili preporuke kojih se treba pridržavati kako bi se zaštitili od velikih hladnoća.

Građanima savjetuju da prate vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te da izbjegavaju izlazak ako to nije prijeko potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prognostičar Ribarić kod Mojmire /

Proljetni studeni, božićne južine i snijeg u siječnju: ' Tek sad nam stiže pravi ugriz zime'

Image
Prognostičar Ribarić kod Mojmire /

Proljetni studeni, božićne južine i snijeg u siječnju: ' Tek sad nam stiže pravi ugriz zime'

Treba se dobro i odjenuti. Savjetuju više slojeva tople odjeće, po mogućnosti one materijala koji zadržavaju toplinu, poput vune, polipropilena i svile. Vanjski dijelovi odjeće, odnosno kaput ili jakna, trebaju biti nepropusni za vjetar i vlagu.

Glavu treba zaštititi kapom, koja pokriva oba uha, a ruke treba zaštititi rukavicama. Na usta bi poželjno bilo staviti šal da se ne bi direktno udisao hladan zrak, a to posebno savjetuju srčanim bolesnicima i onima koji imaju problema s dišnim putevima. Njima preporučuju da u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, poručuju građanima da budu oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika jer je povećana mogućnost padova i prijeloma kostiju.

Treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom jer uzrokuju ubrzano disanje. Savjetuju i pomoć "obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZJZ-a poručuju da ne treba zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

"U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke te potražiti stručnu medicinsku pomoć", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj za Hitnu medicinsku službu je 194, a broj Centra za žurne službe je 112.

POGLEDAJTE VIDEO: U Lokvama izrađuju najstariji pučki kalendar! Čeka nas hladna i maglovita godina, a znamo i hoće li biti snijega

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo