OD IDUĆE GODINE / Stiže inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom. Povećavaju se i naknade, nekima i za 380 eura

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Novi dodaci uključuju dosadašnja prava na osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu te naknadu do zaposlenja. Nove pomoći uključuju rast novčanog iznosa mjesečne pomoći za lakšu inkluziju u društvo

18.10.2023.
10:47
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike uskoro će poslati novi zakon u e-savjetovanje, a od 1. siječnja iduće godine država će za prava osoba s invaliditetom na godišnjoj razini izdvajati oko 250 milijuna eura više, piše u srijedu Jutarnji list.

Zakon je jučer predstavljen i na Povjerenstvu Vlade za osobe s invaliditetom. Inkluzivni dodatak, kako pojašnjavaju u resornom Ministarstvu, objedinjavat će dosadašnja prava na osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu te naknadu do zaposlenja, a predviđeno je da ukupni iznos inkluzivnog dodatka korisnika bude veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FRANCUSKA /

VIDEO Veliki požar u odmaralištu za osobe sa invaliditetom. Pronađeno devet tijela

Image
FRANCUSKA /

VIDEO Veliki požar u odmaralištu za osobe sa invaliditetom. Pronađeno devet tijela

Umjesto dosadašnje tri razine, postojat će pet razina potpore. Tako bi, primjerice, odrasla osoba s tjelesnim oštećenjem IV. stupnja s Barthelovim indeksom 0-20 koja je dosad primala osobnu invalidninu i uvećani dječji doplatak i naknadu do zaposlenja u ukupnom iznosu od 398,62 eura mjesečno u sklopu inkluzivnog dodatka trebala dobivati 720 eura mjesečno, odnosno 321 euro više.

Dijete s IV. stupnjem gluhosljepoće, koje je dosad primalo osobnu invalidninu i uvećani dječji doplatak od 342,62 eura mjesečno, u sklopu inkluzivnog dodatka trebalo bi također dobivati 720 eura mjesečno, odnosno 377 eura više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do priznavanja inkluzivnog dodatka, sva ostvarena prava i dalje se ostvaruju, a za sve trenutne korisnike prava postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja godine po službenoj dužnosti, a nakon priznanja bit će im isplaćena razlika od datuma stupanja Zakona na snagu.

Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva. Kod iznosa inkluzivnog dodatka, kao i kod ostalih naknada gleda se stupanj oštećenja organizma, gdje je I. najmanji, a IV. najveći stupanj oštećenja, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Unatoč invalidskim kolicima, Slaven obilazi svijet. Pričali smo s njim nakon što je tri mjeseca bio u Aziji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo