DONOSIMO DETALJE / Spas za građane: Uz pomoć ovog alata moći ćete usporediti cijene plina i pronaći najjeftinijeg opskrbljivača za svoj dom

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Radi se o aplikaciji informativnog karaktera kojoj je cilj na objektivan, razvidan i pouzdan način prikazati usporedbu aktualnih krajnjih cijena plina, odnosno ponuda za opskrbu plinom pojedinih opskrbljivača plinom, pojasnili su za Net.hr iz Hrvatske energetske regulatorne agencije

19.8.2022.
19:33
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave objavila je obavijest o nadmetanju za projekt izrade specijalizirane web aplikacije "Uspostava alata za usporedbu cijene plina".

Riječ je o projektu za koji je procijenjena vrijednost 400.000,00 kuna, a rok za dostavu ponuda otvoren je do 5. rujna 2022. godine. Cijene plina jedna su od glavnih tema posljednjih mjeseci, a najavljeno je da će one rasti na jesen. Neki su svoje korisnike već unaprijed obavijestili o većim cijenama, kao primjerice poduzeće Ivkom-Plin, a o čemu je Net.hr nedavno izvještavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NET.HR OTKRIVA /

Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu: Od jeseni će plin poskupjeti nevjerojatnih 1100 posto i to s uključenom subvencijom

Image
NET.HR OTKRIVA /

Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu: Od jeseni će plin poskupjeti nevjerojatnih 1100 posto i to s uključenom subvencijom

Kako bi se krajnjim korisnicima dodatno olakšala situacija, HERA je odlučila izraditi ovaj alata za usporedbu cijena plina. Riječ je zapravo o web aplikaciji koja krajnjim kupcima, prema zadanoj kategoriji kupca, godišnjoj potrošnji plina i mjestu stanovanja, omogućuje usporedbu raspoloživih ponuda za opskrbu plinom, uključujući cijenu plina i uvjete opskrbe plinom, a koje opskrbljivači plinom u aplikaciju unose u standardiziranom formatu, pojasnili su iz Hrvatske energetske regulatorne agencije na upit Net.hr-a.

Aplikacija informativnog karaktera

"Radi se o aplikaciji informativnog karaktera kojoj je cilj na objektivan, razvidan i pouzdan način prikazati usporedbu aktualnih krajnjih cijena plina, odnosno ponuda za opskrbu plinom pojedinih opskrbljivača plinom. Aplikacija će krajnjim kupcima plina olakšati usporedbu cijene plina i uvjeta opskrbe plinom te donošenje odluke o izboru i eventualnoj promjeni opskrbljivača. Alat će funkcionirati tako da nakon što opskrbljivači plinom unesu sve potrebne podatke u aplikaciju te nakon provjere podataka od strane HERA-e, isti postaju dostupni krajnjim kupcima. Na ovaj način će krajnjim kupcima biti omogućeno da na jednom mjestu imaju dostupne sve ponude opskrbljivača plinom, kao i poveznice na mrežne stranice opskrbljivača", kazali su iz HERA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikaciju će moći koristiti svi građani Republike Hrvatske, a namijenjena je krajnjim kupcima plina u Republici Hrvatskoj i to kupcima kategorije kućanstvo te kupcima kategorije ne-kućanstvo (poduzetništvo) s godišnjom potrošnjom plina do 100.000 kWh.

Na pitanje kako to da su se odlučili na izradu jednog ovakvog alata, pojašnjavaju nam da je HERA obvezna uspostaviti alat za usporedbu cijene plina kako bi se krajnjim kupcima olakšala usporedba raspoloživih ponuda za opskrbu plinom, uključujući cijenu plina i uvjete opskrbe plinom te kako bi se olakšalo donošenje odluke o izboru opskrbljivača plinom, kao i pristup kontaktima opskrbljivača plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizvjesna jesen

"Uspostava alata za usporedbu cijene plina trebala bi doprinijeti povećanju razine svjesnosti i informiranosti krajnjih kupaca u pogledu raspoloživih ponuda opskrbljivača plinom te djelovati poticajno na aktivnost krajnjih kupaca i donošenje odluka o izboru povoljnijih ponuda, što bi rezultiralo povećanjem stope promjene opskrbljivača i daljnjim razvojem maloprodajnog tržišta plina", poručili su iz HERA-e.

Podsjećamo, i dalje se ne zna kolike bi mogle biti cijene plina te je situacija dosta neizvjesna. Novi list u petak piše da nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima po sadašnjim cijenama, već po cijeni koja bi bila barem četverostruko viša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo