Stipe, odapeta puško, za Hrvatsku bar si bio muško

Bivšeg predsjednika Mesića u njegovu novom uredu dočekali su pozivi za inozemna gostovanja.

23.2.2010.
10:47
VOYO logo

"Gospodine Stjepane, odapeta puško, za Hrvatsku bar si bio muško", posveta pjesnikinje Vesne Parun Stjepanu Mesiću dobra je ilustracija opuštene atmosfere novoga ureda bivšeg predsjednika Republike, u kojemu je svoj novi radni vijek počeo u ponedjeljak, primajući na dar knjigu buntovne hrvatske pjesnikinje.

"Ja sam realan čovjek, znao sam kada mi istječe mandat", odgovorio je Mesić na pitanje Novog lista kako je bilo probuditi se kao 'običan čovjek' prvoga jutra poslije kraja predsjedničkog desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opušten, odmoran i dobro raspoložen, Mesić je dao prve poslijepredsjedničke intervjue – prvi uglednome novinaru BBC-a Martinu Bellu, drugi Novom listu.

"Sigurno neću ni u jednu stranku", opovrgnuo je Mesić nagađanja da se kani vratiti u HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne bi bilo kompatibilno s položajem bivšega predsjednika. Dobio sam novi ured, imam uvjete za rad, i ne bi bilo logično da to vežem uz bilo koju političku stranku", kazao je Mesić.

Ured je vrlo skoroman od onog na Pantovčaku. U podrumu je skroman ured za suradnika, u prizemlju prijemna soba s malom konferencijskom salom, a na katu osobni Mesićev ured. U svakoj su sobi Mesićeve omiljene makete brodova, a među zanimljivim su ukrasima dojmljiva fotografija kninske tvrđave, predsjedničke fotografije sa svjetskim državnicima, židovski svijećnjak menora, ali i Mesićeva bista te predsjednički portret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je pregledao i pozive za inozemna gostovanja koji su već stigli.

Suspregnuo se od intervjua za iranske medije, ali je pristao govoriti na mostarskome Univerzitetu Džemal Bijedić te postati počasnim članom memorijalnoga društva žrtava nacističkog logora Dachau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Novi list kazao je da mu je žao što su događaji potkraj mandata uzrokovali da ga dio regionalne javnosti doživljava kao prepreku stabilizaciji regije.

"Različito od onoga što bih ja želio doživljavaju me samo oni koji žele mijenjati granice. Ja se zauzimam za otvaranje granica, od kojega svi profitiraju; rezultat promjene granica uvijek je rat, žrtve i razaranje. Zauzimam se da u regiji postignemo ono što su postigli Francuzi i Nijemci: otvorene granice i iste standarde, kako bi svaki narod mogao živjeti u različitim državama, ali u ukupnosti svojega kulturnog korpusa, u europskome jedinstvu različitosti. Moramo stvarati mentalne pretpostavke da ne treba osvajati teritorij i mijenjati granice, nego ih otvarati", podsjetio je Mesić na svoju dugogodišnju politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inauguraciju novoga predsjednika i primopredaju dužnosti na Pantovčaku pozitivno je ocijenio.

Sastav ureda predsjednika Ive Josipovića Mesić nije želio ocjenjivati, rekavši da je za to još prerano. Komentirao je, ipak, Josipovićev gospodarski savjet. Bojazan premijerke Jadranke Kosor da bi taj savjet mogao biti konkurencija Vladi drži neutemeljenom jer 'oni ne donose nikakve odluke', piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002180757006 arti-201002170694006 arti-201002160610006

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo