napeta situacija / Stignu li hrvatskim ribarima kazne, Hrvatska uzvraća: snimili smo i mi slovenske ribare u prekršaju! U Savudriju stigli i čelnici Živog zida

Dok su slovenske kazne preko 300 tisuća kuna, za ulazak u hrvatske vode i nezakloniti ribolov, propisane su kazne do najviše 50 tisuća kuna

10.1.2018.
18:53
VOYO logo

Ako u Hrvatsku stignu slovenske kazne za savudrijske ribare, Hrvatska bi mogla odgovoriti istom mjerom - ministar Tolušić nam je potvrdio da Hrvatska neće poduzimati jednostrane poteze, no i naša policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju.

Slovenska policija ih je snimala i popisivala no, kazne hrvatskim ribarima još nisu stigle. Potvrdio nam je to ministar poljoprivrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska stoji iza svojih ribara i sve kazne koje dođu, a vjerujem da neće doći niti jedna, jer nemojmo zaboraviti, i hrvatska strana i hrvatska policija također ima snimljene slovenske ribare u prekršaju, ali ne želimo poduzimati jednostrane akte. Hrvatski ribari neće pretrpjeti nikakvu štetu…"

A zašto kazne još nisu stigle, objašnjava slovenski ministar vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je procedura, istjerat ćemo te postupke do kraja. Hrvatski ministar pravosuđa kaže da neće biti kazni, ali  bit će realne kada ti ljudi dođu na slovensku granicu, i budu morali platiti kaznu ako žele ući u Sloveniju", kaže slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Dok su slovenske kazne preko 300 tisuća kuna, za  ulazak u hrvatske vode i nezakloniti ribolov, propisane su kazne do najviše 50 tisuća kuna. Savudrijski ribari pozdravljaju poteze iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je to u redu, istom mjerom treba vratiti, što oni nama rade, trebaju osjećati hrvatskog medvjeda, oni neka nama slobodno šalju kazne, mi ćemo njima", poručuje Daniele Kolec iz udruge ribara Mare Croaticum.

Toga se ne boje u Piranu, kažu njih neće biti na snimkama i popisima hrvatske policije, jer crtu razgraničenja već davno ne prelaze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do pola zaljeva ja radim, i svi ribari mali, ne želimo imati problema ni sa hrvastkom policijom niti sa hrvatskim ribarima, puno je novih ribara sada došlo, ne vidmo smisao da mi stvaramo tu granicu, politika je počela neka ju i završi", kaže Zlatko Novogradec, predsjednika Udruge malih ribara Piran. 

A to će biti malo teže. Ministar Tolušić kaže da nema izbora u Sloveniji, sve bi se brže riješilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje osobno stajalište je da ako Slovenija želi primjenjivati arbitražu, ima arbitražu na kontinentalnom dijelu, pa što je ne primjenjuje?!", pita se.

Da bi Hrvatska u većini arbitražu i prihvatila ali u drukčijem obliku kao bilateralni ugovor,nije dovoljno dobro za slovenski ministra vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, to nije napredak, arbitražu treba uzeti kao cijelinu. Ova opcija da bi uzeli jedan dio, a o drugom dijelu se cijenkali ne dolazi u obzir", poručuje Erjavec.

Iz Slovenije i dalje traže da Europska unija preuzme jaču ulogu, a prenose i da je predsjednik Europske komisije Juncker pozvao dvojicu premijera Plenkovića i Cerara u Bruxelles do kraja siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo