STIGLE DOSAD NAJCRNJE PROGNOZE: / 'Slavonija se prazni na nevjerojatan način, Hrvatska će uskoro imati samo dva milijuna stanovnika'

Image
Foto: PIXSELL, Grgur Žućko

Prema najcrnjim demografskim prognozama, 2051. u Lijepoj našoj moglo bi ostati dva i pol do tri milijuna - i to većinom starijih stanovnika.

3.11.2017.
11:32
PIXSELL, Grgur Žućko
VOYO logo

Tvrdi to poznati demograf profesor Stjepan Šterc koji ističe da će to biti posljedica činjenice da svake godine ostajemo bez 90 tisuća ljudi.

"Ove ćemo godine prirodno izgubiti oko 18 tisuća ljudi, iseljavanje iz Hrvatske je na razini 39 tisuća, dok nama statistike stranih zemalja govore da je samo lani u Njemačku odselilo 57.000, u Austriju 5500, a tu su i Irska, Austrlija i brojne druge zemlje svijeta. To je vrlo ozbiljan problem, čak bih rekao i ključan problem kojem se ne posvećuje dovoljno pozornosti", izjavio je Šterc za HRT dodajući kako se tek dolaskom u Slavoniju vidi koliko se ona ispraznila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slavonija se prazni na nevjerojatan način, baš svatko koga susretnete tvrdi koliko ljudi od tamo odlazi. To postaje objektivna stvarnost pred kojom se ne smije zatvarati oči. Najodgovornija je Vlada RH i resorno ministarstvo jer ne može se prihvaćati koncept gospodarskog razvitka u kojemu ljudski potencijal ostaje nevažan", dodao je Štrerc.

Kao pozitivne primjere naveo je otočne općine i gradove, iako smatra da su strateške odluke na razini države jedine koje mogu riješiti ovaj problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo