HRVATSKA U NARANČASTOM / Stigla snimka koja pokazuje kako se kiša, grmljavina, tuča i vjetar sele na istok zemlje; DHMZ upozorio na opasno vrijeme

Iz DHMZ-a upozorili na ponegdje jače pljuskove uz prolazno pojačan vjetar i veću količinu kiše u kratkom vremenskom razdoblju

31.10.2023.
13:10
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) cijelu Hrvatsku obojio je u narančasto pa izdao alarm koji podrazumijeva potencijalno opasno vrijeme.

"S premještanjem fronte izraženijih će pljuskova biti uskoro i ponegdje na istoku unutrašnjosti, a trenutačno ih ima na bjelovarskom i koprivničkom području. Jak vjetar, mjestimice obilnija kiša i dosta munja, pa i mogućnost tuče", objavili su iz DHMZ-a na X-u, bivšem Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdan je i narančasti meteoalarm, a upozorili su i na "ponegdje jače pljuskove uz prolazno pojačan vjetar i veću količinu kiše u kratkom vremenskom razdoblju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEVJEROJATAN VIDEO /

Pogledajte veliku pijavicu kraj Kantride: Žestoko nevrijeme pogodilo i Zagreb: 'Ovako nešto još nikad nisam vidjela'

Image
NEVJEROJATAN VIDEO /

Pogledajte veliku pijavicu kraj Kantride: Žestoko nevrijeme pogodilo i Zagreb: 'Ovako nešto još nikad nisam vidjela'

Vrijeme danas bit će umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, povremeno s kišom, a mjestimice će biti obilnije oborine te izraženijih pljuskova i grmljavine. Puhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar, ponegdje i jak u okretanju na sjeverozapadni, uz prolazno olujne udare, prenosi 24 sata. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo te južni vjetar u okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a prema kraju dana će slabiti. Temperatura od 16 do 22 Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je kratkoročno upozorenje DHMZ-a na društvenim mrežama.

"Duž granice sa Slovenijom, od jugozapada (područje Pregrade, Klanjca, Krapine) oblačni sustav s kišom, jakim vjetrom, pljuskovima i grmljavinom, vjerojatno i tučom, brzo se premješta dalje prema sjeveroistoku", stoji u upozorenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme pogodilo Zagorje, Rijeka opet pod vodom

Ipak, tuča je već stigla u Hrvatsko zagorje i okolna mjesta, a Civilna zaštita objavila je kako je to područje danas ujutro oko 8:15 sati pogodila je tuča veličine lješnjaka, javlja Danas.hr. Iz Županijskog centra 112 Krapina otkrili su kako je oko 10:40 sati Zagorje zahvatilo nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom. Prouzročilo je rušenje krovišta obiteljske kuće u Gornjoj Stubici te dva krovišta u Donjoj Podgori. U Gornjoj Stubici stablo se srušilo se i na vodove električne struje, a u mjestu Tugonica vjetar je raskrio dio krovišta.

Image
Foto: Danas.hr

U redakciju RTL-a stigao je i video iz Zlatara kojega je pokosilo nevrijeme. Tuča je bila veličine oraha, a nevrijeme je stvorilo probleme i na sjeveru Jadrana. Tržnica i središte rijeke već danima su pod vodom zbog jake južine koja je podigla razinu mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

"Obilnih pljuskova kao što je bilo najavljeno već ima na sjevernom Jadranu, u Rijeci je danas već palo više od 63 mm. I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima obilnu kišu, ali ponegdje i prolazno vrlo jak vjetar te tuču", napisali su iz DHMZ-a na X-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razina mora podigla se i u Bakru gdje je prije nekoliko dana zabilježena jedna od najvećih razina mora još od 1929. godine. Tada je more bilo za 107 centimetara više od prosječne razine. A danas je u 7.14 sati mareografska postaja u Bakru zabilježila vodostaj koji je za 105 centimetara bio viši od srednje morske razine.

"Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko 3 mm/god. Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme", kazali su iz Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme stvorilo probleme i u Zagrebu

Ni u glavnom gradu nije ništa bolje. Gorblje Mirogoj djelomično je potopljeno nakon jake kiše. Od nedjelje do ponedjeljka došlo je i do porasta vodostaja u slivu rijeke Save na području Sisačko-moslavačke županije. Zbog toga su vodostaji svih rijeka su u utorak pod nadzorom i u padu.

Image
Foto: Neva Žganec/Pixsell
Image
Foto: Neva Žganec/Pixsell

Na snazi je pripremno stanje na Savi u Jasenovcu jer je tamo u podne izmjereno 538 centimetara. Ipak, vodostaj u gornjem toku Save prema Zagrebu je u padu što se očekuje i u Jasenovcu. Ukinute su i redovne mjere obrane od poplava i pripremne mjere na Savi kod Dubrovčaka. U padu je i vodostaj Kupe kod Farkašića i Siska, kao i njenih pritoka Gline, Sunje i Petrinjčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nastavlja se tmurno i kišovito vrijeme, no još uvijek iznadprosječno toplo za ovo doba godine

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo