dugoročnija prognoza / Stigla je zima: počeo snijeg u Gorskom kotaru, a možda nas konačno očekuje i bijeli Božić

Na sjeverozapadu zemlje počet će snježiti sutra rano ujutro, no Zagreb se neće zaviti u bijelo. Međutim, postoje šanse da ove godine konačno imamo snježni Božić

11.11.2016.
19:08
VOYO logo

Snijeg je već počeo u Gorskome kotaru u petak popodne. Zasad je još mokar, no ubrzo će se i sušiti pa će se početi stvarati snježni pokrivač. Do jutra će pasti 20-ak centimetara, a sutra danju još će se podebljati. Lokalno ga može biti i do pola metra, prije svega na delničkom području.

Na sjeverozapadu zemlje počet će snježiti rano ujutro. Međutim, zadržavat će se samo kao dekoracija, ali se neće debljati jer je tlo još toplo pa će se sve što padne brzo topiti - odozdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je donekle specifičan. Zbog takozvanog toplinskog otoka velegrada, u samome gradu najvjerojatnije neće ni padati snijeg, ali će zato Zagrepčani moći skoknuti na Sljeme, gdje će ga pasti između 20 i 40 centimetara.

U Slavoniji će početi tek popodne i tu su mogući lokalno jači pljuskovi s kojima bi ga čak moglo pasti i nekoliko centimetara. Međutim, i ovdje će se brzo topiti. Sve u svemu, taman toliko da ga s pravom možemo zvati prvim ozbiljnijim snijegom sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimske gume

Zimske gume ne služe samo za snijeg, nego i za niske temperature. Već ispod 10 stupnjeva guma polako počinje gubiti svojstva, a ispod 7 se značajno pogoršava situacija na ljetnim gumama: one više ne prijanjaju na cestu onako kako bi trebale i produljuje se put kočenja. Od 15. studenog prema zakonu zimske gume moraju biti na vašim vozilima. 

Hoćemo li napokon imati bijeli Božić?

Druga polovina studenoga bit će ipak toplija pa je snijeg u tom periodu malo vjerojatan. Zato bi ga trebalo biti već na početku prosinca, a prilično je velika šansa da padne još jedan, i to netom prije Božića. Hoće li se on zadržati do samoga blagdana, još uvijek se ne može znati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ljubitelji snijega i hladnoće doć će na svoje u siječnju, koji bi trebao napokon biti potvrditi imidž najzimskijeg mjeseca u godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo