STIGAO VAM JE POZIV U VOJSKU, A VI SE NISTE ODAZVALI? / Oko 6000 Hrvata država će novčano kazniti, evo o kojim se iznosima radi

Image

Nakon što je Ministarstvo obrane RH uputilo pozive za oko 18.

25.10.2017.
20:35
VOYO logo

Poznato je kako pričuvnici mogu odgoditi vojno osposobljavanje ili vježbe zbog obiteljskih razloga, zatim u slučaju bolesti, ako se iz njegova kućanstva u isto vrijeme pozivaju dva ili više članova, zbog polaganja ispita, zbog smrti ili teške bolesti u kućanstvu, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća, zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka, dok osobe koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama smiju uložiti prigovor savjesti. Prema podacima MORH-a prigovor savjesti zasad su uložila 52 pričuvnika.

Image
ČAK 18.000 HRVATA DOBILO POZIV ZA VOJSKU: /

MORH objavio detalje o popunjavanju šest pričuvnih pješačkih pukovnija

Image
ČAK 18.000 HRVATA DOBILO POZIV ZA VOJSKU: /

MORH objavio detalje o popunjavanju šest pričuvnih pješačkih pukovnija

No, što je s onima koji se ne odazovu pozivu, a nisu uputili prigovor savjesti. Takvih je pričuvnika oko 6000, a prema Pravilniku, svoje neodazivanje moraju opravdati, a ako su razlozi neopravdani, bit će prekršajno sankcionirani. Predviđene su prekršajne kazne od 1000 do 5000 kuna, navodi Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako je pojasnio, Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane za ljudske potencijale, mnogi od onih koji se nisu odazvali nisu primili pozive jer ih nema na prijavljenim adresama, dok je dio pozvanih u inozemstvu. Piličić je tako najavio kako će Ministarstvo ponovno poslati pozive za popunu pričuve, ali iz ažurirane baze podataka.

Image

Stoga, tvrde u MORH-u, prekršajno kažnjavanje je zadnja opcija te najavljuju kako zasad neće poduzimati nikakve mjere dok se ne utvrdi razlog neodazivanja na poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piličić je istaknuo kako će se postupak na Prekršajnom sudu pokrenuti tek kad se Ministarstvo uvjeri da se pozvani pričuvnik ne želi odazvati na opetovani poziv.

Tijekom ove godine predviđeno je ustrojavanje šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH: 1. pješačke pukovnije Zagreb, 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula, 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik, a da bi se izvršila popuna, na smotriranje se pozvalo oko 18.000 pričuvnika od kojih će se odabrati oko 9000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivanje pričuvnika započelo je tijekom rujna i trajat će sve do kraja godine, a ustrojavanje pričuvnih postrojbi nastavit će se i tijekom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo