VRSTA SUHE KLIME / Stepska klima: naučite sve o stepskoj klimi

Image
Foto: Pixabay

Stepska klima podvrsta je suhe klime, klime karakteristične po vrućim ljetima i toplim zimama

20.8.2017.
9:11
Pixabay
VOYO logo

Stepska klima pripada skupini suhih klima, a ime je dobila po biljnoj zajednici stepa. Donosimo vam sve što biste morali znati o stepskoj klimi.

Suha klima vrlo je slična tropskoj klimi, a karakteristična je po izrazito vrućim ljetima i toplim zimama. Ono po čemu se razlikuje od tropske klime jesu padaline. Naime, dok u tropskoj klimi kiša pada gotovo svakodnevno, suha klima poznata je po tome što ima vrlo malo ili uopće nema padalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija vrsta suhe klime je takozvana stepska klima, klima koja je ime dobila po biljnoj zajednici stepa. Stepe su niske trave i rijetko drveće, odnosno sve biljke kojima nije potrebno mnogo vode i padalina.

Stepska klima najčešće se prostire po Europi, iako je nalazimo i na ostalim naseljenim kontinentima. Važno je spomenuti da razlikujemo dvije podvrste stepske klime, a to su vruća i hladna stepska klima. Ono po čemu se razlikuju su prosječne godišnje temperature. Temperatura vruće stepske klime prelazi 18 stupnjeva Celzijusa, dok hladna stepska klima ima nešto niže temperature od 18 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo