HPB KUPIO SBERBANK / Štediše mogu odahnuti: Ruski Sberbank u Hrvatskoj postaje nova hrvatska banka! Kupio ju je HPB!

Neizvjesnost je gotova, depoziti su sigurni, poručili su iz Vlade klijentima Sberbanka, izbjegnuta je likvidacija i omogućen nastavak poslovanja

2.3.2022.
20:00
VOYO logo

Strepnji klijenata Sberbanka došao je kraj. Ukazao se HPB-ov Hrvatko, kupio podružnicu ruske banke i spasio depozite.

"Hrvatska poštanska banka je reagirala, bila je spremna uskočiti u pomoć i preuzimanje Sberbanke Hrvatska i preuzeti je. Ovo je sanacija banke koja bi da nije došlo do ovih aktivnosti koje smo zajednički poduzimali u protekla četiri dana žurno dovela do njene propasti ili likvidacije", kaže premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost transakcije je 71 milijun kuna. Tako ovo ime i logo odlaze u povijest, a već od danas počinje rebrendiranje.

"Sberbank Hrvatska postaje Nova hrvatska banka. Zadovoljstvo mi je to danas najaviti. Prve informacije s terena govore da su klijenti jako dobro odreagirali i da su odahnuli nakon ovakvog razvoja situacije", kazao je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
klijenti odahnuli /

Objavljeno kako će se zvati Sberbank u Hrvatskoj koju je preuzeo državni HPB

Image
klijenti odahnuli /

Objavljeno kako će se zvati Sberbank u Hrvatskoj koju je preuzeo državni HPB

"Ovaj proces je bilo moguće ostvariti samo tako da se banka vrlo brzo, znači hitno proda. Inače bi išla u likvidaciju", rekao je guverner HNB-a Bojan Vujčić.

S njom bi bilo likvidirano više od 4 milijarde kuna neosiguranih depozita, dok bi se osigurani plaćali iz Fonda za osiguranje depozita, što bi bio dodatni udar na druge banke. Time je izbjegnuta šteta koju guverner procjenjuje na 8 milijardi kuna. Rasplet se čekao sinoć do kasno u noć kada je iz Europske središnje banke napokon došla dozvola da se preuzimanje ostvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I svojim pristupom, i dosadašnjim aktivnostima i argumentima uspjeli smo uvjeriti sve europske institucije s kojima komuniciramo da je ovo najbolje rješenje za Hrvatsku, da je ovo zdrava banka", objašnjava Zdravko Marić, ministar financija.

Za klijente dosadašnjeg Sberbanka, koji su u protekla četiri dana iz hrvatske podružnice povukli čak 200 milijuna eura, ovo znači da svojim novcem sada kao klijenti Nove hrvatske banke mogu raspolagati slobodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od danas u 12 sati svi normalno raspolažu svojim računima. Svi uvjeti poslovanja ostaju nepromijenjeni. Banka je snažna, jaka i visoko kapitalizirana. Zaposlenicima Sberbanke bitna je informacija da nastavljaju dalje raditi po istim uvjetima pod brendom Nova hrvatska banka", naglasio je Badurina.

Iz Vlade naglašavaju da nova banka nema veze ni sa Sberbankom ni s ratom u Ukrajini, te da nema potrebe podizati novac i zatvarati račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem ću iskoristiti priliku da pozovem i one koji su povlačili depozite svoje da se naravno vrate u banku. Da oni koji jesu tu budu upotpunosti mirni", poručio je ministar financija.

Ovim potezom HPB će dobiti još snažniji položaj na tržištu, a u idućih godinu dana, nakon uvođenja eura, Nova hrvatska banka bi i imenom trebala postati dio HPB-a.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo