STATISTIKA GOVORI SVE: / Zanimljivo je koje stranke nisu poštovale odredbu o ženskoj kvoti na listama

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Iako statistika pokazuje da je sve više žena na kandidacijskim listama na izborima za Sabor, od 2000. godine naovamo, još ih je uvijek značajno manje nego muškaraca.

5.11.2015.
7:04
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Od 166 lista koje su prijavljene na ovim izborima u svim izbornim jedinicama, na 133 je poštovana odredbu da moraju imati najmanje 40 posto žena. Neke su stranke i koalicije to učinile djelomično, poput SDP-a i njegove koalicije, ali i recimo Socijalističke radničke partije.

Unatoč tome, na ovim izborima Državno izborno povjerenstvo bilježi najveći broj žena na listama od izbora 2000. godine naovamo, barem u postotku. Naime, ove godine je ukupni broj kandidata puno manji, pa iako je apsolutni broj žena na listama manji, u postotku ih je više, čak više od 41 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INFOGRAFIKA: /

Znate li da najstariji kandidat ima 95 godina?

Image
INFOGRAFIKA: /

Znate li da najstariji kandidat ima 95 godina?

Image
Foto: DIP

Ni na jednoj svojoj listi nisu ispunile kvotu HDZ-ova koalicija, HDSSB i Autohtona Hrvatska stranka prava. Tu je činjenicu u sučeljavanju u ponedjeljak na televiziji N1 HDZ-ov Ivan Domagoj Milošević pokušao opravdati rekavši da je HDZ konzervativna stranka. "Nije lako danas dobiti žene da se aktivno bave politikom. Dakle, da dođu na liste", rekao je Milošević, no kako je to pisao Telegram, konzervativne stranke u drugim europskim zemljama uspijevaju imati daleko više žena, čak više od mnogih liberalnih stranaka.

Od stranaka koje imaju ozbiljnije šanse doći u Sabor, 40 posto žena na listama imaju ORaH, MOST, Živi zid i Bandićeva koalicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Saboru će ih biti još manje

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prije nekoliko tjedana je, upitan o ženskim kvotama, rekao da je na listama ukupno točno 40 posto žena, iako njihov broj po pojedinim izbornim jedinicama oscilira.

Naglasio je, međutim, kako bi broj žena u Saboru bez SDP-a bio znatno manji te da su liste na ovim izborima "još jedan mali korak naprijed".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iako ukupno ima 41 posto žena na svim listama, nema nikakve šanse da ih u tom omjeru bude i u Saboru, što je poražavajuće, jer su na listama uglavnom puno niže od muškaraca. Nakon izbora 2007. godine u Saboru je bilo 39 zastupnica (25%), a nakon izbora 2011. godine 36 (23%).

Na primjedbu da su žene na listama uglavnom vrlo nisko, Milanović je uzvratio, "kako gdje i kako tko".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ima jedinica gdje smo politički nešto slabiji i gdje imamo manje istaknutih pojedinaca. Dakle, na listu su došle osobe koje su nešto manje poznate u Hrvatskoj, ali su etablirane, školovane, ima dosta vrlo obrazovanih ljudi, što naravno nije jedini kriterij. Recimo, u IX. Izbornoj jedinici su žene pri vrhu, ali u X. nisu, jer tamo su takvi kandidati”, objasnio je.

U nastavku pogledajte koje stranke i koalicije imaju 40 posto žena među kandidatima, a koje ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DIP
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo