stanje u petrinji / Statičar Atalić za Direkt: Prema procjenama oštećeno je između 700 i 1000 zgrada, a najveća oštećenja su na krovištima i dimnjacima

Tip oštećenja je sličan kao u Zagrebu, znači dimnjaci, krovišta, zabati ali razina je niža od one u Zagrebu, što je sreća za ovaj grad koji će se brže oporaviti.

28.12.2020.
22:15
VOYO logo

Kako bi 2020. mogla završiti drugačije nego potresom. Najgora poratna godina ikad odlučila je napustiti Hrvatsku uz tutnjavu i podrhtavanje tla od 5.0 po Rihteru. Jutros u 6.28 snažno se zatreslo tlo u gotovo cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Epicentar je ovaj puta bio u blizini Petrinje gdje je nastala i najveća šteta, ali na sreću nije nitko ozlijeđen. Već u prvom udaru oštećene su na stotine zgrada i kuća, u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim mjestima.
U potresu u sisačkoj županiji oštećeno stotine zgrada, reporter RTL Direkta javlja se uživo iz Petrinje koja je najviše stradala, a za RTL Direkt govori koordinator volontera statičara na terenu Josip Atalić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko kuća je oštećeno? 

Točan podatak još nemamo i koliko su velika oštećenja, ali prema procjenama između 700 i 1000, a najveća oštećenja su na krovištima i dimnjacima, slično kao i u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ste ih danas pregledali?
Danas je bila izvidnica u Petrinji i mi smo uspostavili sustav, sutra primamo sve volontere da dođu i pomognu građanima u duplim neprilikama. Danas smo pregledali zgrade, skupili iskustva, primijenili blagu kalibraciju tog sustava kojeg koristili u Zagrebu, a naljepnice kao i u Zagrebu  ostaju iste.

Rekli ste da ste pregledali stotinjak zgrada, koliko su oštećenja usporediva s onim na zgradama u Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tip oštećenja je sličan, znači dimnjaci, krovišta, zabati ali razina je niža od one u Zagrebu, što je sreća za ovaj grad koji će se brže oporaviti.

Kako ljudi reagiraju, žicaju li da im ne stavite naljepnice...?
Svi se upoznajemo, zabrinuti su i očekivali su ovu kišu te su požurili popraviti krovove i da taj proces što prije krene, ali vjerujem kroz par dan bit će sve riješeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvi su daljini planovi, kako će sve funkcionirati?
Toplo se nadam velikom odazivu inženjera kako bi obavili što više brzih pregleda, to naravno zahtjeva žrtvu, ali u suradnji s MUP-om dogovorili da se refundiraju troškovi, ali ne sumnjam u njih da će se odazvati, već su pokazali i bili na pomoći građanima.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo