stoje iza dogovora / State Departmant zavrzlamu s avionima želi riješiti do Nove godine: 'Hrvati, bit ćete zadovoljni'

Image
Foto: MORH

Dužnosnik State Departmenta tvrdi kako su SAD upoznate sa stajalištem Hrvatske da druge verzije ne dolaze u obzir

13.12.2018.
7:44
MORH
VOYO logo

Dužnosnik State Departmenta poručio je kako će dogovor o prodaji borbenih zrakoplova F-16 biti postignut do Nove godine, piše Večernji list. "Želimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove. I dalje stojimo iza tog dogovora. Nikad ga nismo ni blokirali, unatoč raznim informacijama po medijima koje su i nas začudile. Izuzetno cijenimo Hrvatsku i podržavamo napore za modernizaciju, što uključuje i izraelske zrakoplove F-16", kazao je dužnosnik.

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT). SAD obično pri odobravanju TPT-a traži od svih partnera da oružje američkog podrijetla vrati u originalno stanje ili ukloni dijelove specifične za državu prije prodaje, često surađujući s zemljom koja ih je originalno kupila kako bi osigurala da je oružje nadograđeno na primjeren način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imamo plan kako riješiti ovu situaciju'

To pravilo vrijedi za sve države, tvrdi dužnosnik te objašnjava kako su Izraelci izveli modifikacije na avionima zbog čega SAD ne može dati dozvolu za njihovu prodaju. Ipak, State Department šalje u Kongres, kao dio procedure, obavijest o transferu trećoj strani, a dužnosnik tvrdi kako to pokazuje da SAD misli ozbiljno po pitanju aviona.

"Imamo plan kako riješiti ovu situaciju i smatramo da će sve tri strane biti zadovoljne", kazao je dužnosnik za Večernji list te potvrdio da su upoznati sa stajalištem Hrvatske da nikakve druge verzije aviona ne dolaze u obzir. Na pitanje hoće li Hrvatska po tom planu imati dodatnih troškova, odgovaraju da “ne bi trebala”. Detalje diplomatske aktivnosti i kontakata između tri države koji upravo traju ne žele otkrivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo