red, rad i disciplina / Stariji se žale na plaće, ali mladi za to ne mare: Policijsku školu upisalo više kadeta nego što je planirano

Pred kadetima je 10 mjeseci učenja i uvježbavanja, pa i praksa u policijskim postajama, kako bi već iduće ljeto krenuli na posao

14.10.2019.
20:00
VOYO logo

Sve je više mladih zainteresirano za posao policajca u Hrvatskoj. Policijska škola primila je više kadeta nego što su planirali.

I dok je mladima policijski posao atraktivan - oni koji ga godinama obavljaju žale se da su premalo plaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put postrojeni u policijskim odorama, no da bi plavu uniformu nosili i ubuduće, morat će proći zahtjevnu obuku.  

"Prvenstveno red, rad i disciplinu, ako je nismo imali od prije, ovdje ćemo je naučiti", rekao nam je Antonio Papak, polaznikPolicijske škole "Josip Jović".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada završe školovanje, i oni će biti spretni s oružjem. Ono od čega svi strepe je poligon pješačkih prepreka koji djevojke moraju svladati za 4 minute, a momci za nešto više od 3.

Umjesto planiranih 750, upisalo se 788 polaznika

"Svi strahuju od poligona i škole, poligion i škola će biti najveći izazov", govori Danijel Batinović, polaznik policijske škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto planiranih 750, upisalo se 788 polaznika, među njima i 260 žena.

"Imamo ovdje 90 polaznika za područje Dubrovačko-neretvanske županije, što nam je važno, lani ih je bilo 95. Smatramo da će za godinu do dvije i njima prestati potreba da ih popunjavamo s kolegama iz druguh PU", objasnio je Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon svega radit će, upozoravaju sindikalisti, za malu plaću. Ministar tvrdi da Vlada radi na povećanju plaća svima, a oni se i sami bore za policajce. 

Plaće nisu jedini motiv za pristupanje policijskom poslu

"Kako bez da vučemo za rukav ministra Marića stvorimo prostor da bismo još neku od kategorija hrvatske policije nagradili s onim što zaslužuju, a to je veća plaća", govori ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadeti tvrde da im plaća nije jedini motiv za pristupanje policiji.  

"Nisam tu zbog plaće, ali smatram da bismo kao policijski službenici zaslužili veće plaće", rekla je polaznica policijske škole Ines Mateša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njom se složio i kadet Antonio. 

"Mogle bi biti i veće, ali to uopće nije bio razlog da se dvoumim hoću li u policiju ili ne", objašnjava Antonio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred njima je 10 mjeseci učenja i uvježbavanja, nakon svega i praksa u policijskim postajama, kako bi već iduće ljeto u plavoj uniformi dobili prvi posao.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo