STARCI OPET NA METI PREVARANATA: / Počelo je telefonskim pozivom lažne službenice koja je staricu namamila iz stana...

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija
21.9.2018.
10:21
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

Jednog srpanjskog dana ove godine 81-godišnjoj ženi iz Kaštel Lukšića zazvonio je telefon. S druge strane ženska osoba predstavila se kao djelatnica Zavoda za mirovinsko osiguranje i starici rekavši joj da ima zaostataka mirovine te da ih osobno dođe podići na Zavod.

Ne sluteći išta loše, starica je otišla kamo joj je rečeno, a u kući je ostala sama njena 77-godišnja sustanarka. Tada su na vrata došle dvije ženske osobe i iskoristivši loše zdravstveno stanje 77-godišnjakinje, iz kuće otuđili nekoliko tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LAŽNA BANKARICA PREVARILA STARICU (85): /

Pokucala joj na vrata, rekla da je iz banke i ukrala joj 400 tisuća kuna

Image
LAŽNA BANKARICA PREVARILA STARICU (85): /

Pokucala joj na vrata, rekla da je iz banke i ukrala joj 400 tisuća kuna

Dvaput prevarili i opljačkali istu staricu

No, prevara nije stala na tome. Ovih dana starici je ponovno zazvonio telefon, a muškarac s druge strane predstavio se kao policijski službenik rekavši da je pronađen otuđeni novac te da će ga policajci donijeti. Ubrzo potom na vrata su doista pozvonila dvojica muškaraca lažno se predstavivši kao policijski službenici. Opet su iskoristili priliku i iz kuće odnijeli još nekoliko tisuća kuna.

Ovaj primjer jedan je u moru sličnih, a tipičan je jer prevaranti najčešće telefonski kontaktiraju oštećene, uglavnom starije i neupućene osobe, predstavljajući se kao policijski službenici, službenici banke ili osiguravajućeg društva, poštari, osobe koje nude medicinske usluge... Takvi počinitelji su, piše Slobodna Dalmacija, osobe autoritativnog nastupa, pričljive i naizgled empatične, a izrazito uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara i ne rijetko tek kasnije primijete da se radilo o prijevari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija upozorava građane, naročito starije

Policija poziva građane, naročito starije, na oprez te ističe nekoliko važnih upozorenja kako bi se spriječile takve drske prevare. "Ne otvarajte vrata i ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze", poručuju iz policije.

Nadalje kažu: "Zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje. Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (ožiljke, tetovaže, madeže i slično). Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo