BUKTINJA NA JAKUŠEVCU / Stanovnici o požaru: 'Sinoć je bilo užasno! Sve puno dima i magle. Kod stana smrdi da ti mozak stane'

'Ono što je najbitnije jest da nije bilo ugroze za građane', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

25.7.2019.
19:20
VOYO logo

Zagrebački vatrogasci još će dugo pamtiti ovu noć i najveću intervenciju u posljednje vrijeme - više od 20 sati njih gotovo 150 intenzivno je gasilo vatru u reciklažnom dvorištu u Jakuševcu

Vatra se gasila i tijekom dana, a miris paljevine osjećao se u cijelome gradu. A gdje ima smrada, ima i pitanja - je li zrak štetan za zdravlje? Savjet je i dalje - držite prozore zatvorenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je jutro dočekao u oblaku dima. Vatrogasci su jutros još uvijek gasili teren koji je zbog prekopavanja na mjestima gorio. Stanovnici Novog Zagreba kazali su da je jutros bilo gore nego sinoć kada je buknuo požar. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je intenzivan miris paljevine drveta"

"Sinoć je bio užas. Dima, magle, uopće se Sloboština nije vidjela, prestrašno nešto. Jutros je bila magla, nije se uopće vidjela škola", kazala je Dugavljanka Mira Belančić te dodala kako joj jutros u stanu nije bilo dima, ali je smrdjelo. 

"Cijelu noć smo imali prozore na otvoreno i baš je bio intenzivan taj miris paljevine drveta", kazala je jutros Janja iz Sloboštine. Požar na Jakuševcu buknuo je jučer oko 19 sati. Zastrašujući plamen i crni oblak dima nadvio se nad gradom. Na terenu je bilo više od 150 vatrogasaca i 45 vozila Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo ugroze za građane"

"Vrlo brzo požar je stavljen pod kontrolu, okružen je te vjerujem da će raščišćavanje potrajati tijekom cijelog dana i još nekoliko dana dok se ne sanira. Ono što je najbitnije jest da nije bilo ugroze za građane", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Opasnosti za građane od širenja vatre nije bilo, ali postoji li opasnost od onečišćenja zraka? "Smeće radi, ima tu raznih plinova. Ja imam 70 godina, ako sam otrovan, otrovan sam, ali tu su i mala djeca. A kod stana smrdi da ti mozak stane", ispričao je Ivan Havidić s Jakuševca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se vjetar mijenjao, tako se i oblak dima širio u svim smjerovima. Ponajviše je zahvatio naselja Novog Zagreba. Zavod za javno zdravstvo već je sinoć obavilo prvo mjerenje zraka. Kažu da su lebdeće čestice koje su pojavljuju zbog požara, u graničnim vrijednostima te da opasnosti za građane nema iako - pozivaju na oprez.

Zatvorite prozore 

"Građanima preporučujemo da izbjegavaju zadržavanje na otvorenom prostoru, pogotovo neposredno u blizini zgarišta. Isto tako da zatvore prozore, odnosno da se sami zaštite od potencijalnih učinaka", kazala je zamjenica ravnatelja NZJZ "Dr. Andrija Štampar" dr. sc. Sandra Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere opreza bit će na snazi sigurno još nekoliko dana - sve dok se požar u potpunosti ne sanira. A do tada, smrad s Jakuševca bit će pomiješan sa smradom paljevine. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo