Za zagrebački otpad / Građani Novske protiv gradnje kompostane: 'Projekt koji je tako dobar ne bi se skrivao od javnosti'

No, neki su ipak za izgradnju kompostane te u njoj vide priliku za otvaranjem novih radnih mjesta

20.2.2019.
9:30
VOYO logo

Od prošlog tjedna na krovu spalionice otpada u Kopenhagenu ljudi skijaju. Na futurističkoj zgradi otvorena je skijaška staza, ne od snijega nego sintetike.

I sad Danci žure na planinu smeća 10 minuta od centra grada skijati. Nitko se ne žali da smrdi, nego još usput mogu biti sretni jer se njihovo smeće pretvara u struju. To je u Kopenhagenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se od spalionice odustalo nakon što su se pobunili stanovnici Resnika, odustalo se od centra za reciklažu jer su se pobunili stanovnici Podsuseda, odustalo se od kompostane jer su se pobunili stanovnici u Brezovici.

Pobuna stanovnika Novske

Prošli tjedan se Novska ponudila da će izgraditi kompostanu za zagrebački otpad, ali stanovnici su se u međuvremenu pobunili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U centru Novske prosvjed protiv izgradnje kompostane za biootpad u njihovom gradu. Odaziv je bio slab. Ne izgradnji, osim bivšeg gradonačelnika i njegovih političkih pristaša, rekli su i neki građani koji žive tik uz poduzetničku zonu u kojoj bi trebala biti sporna kompostana. Da im biootpad možda stiže u susjedstvo doznali su iz RTL Direkta prošlog tjedna.

"Projekt koji je tako dobar ne bi se skrivao od javnosti. Da mi svi slučajno saznamo iz medija. Da je tako dobro ne bi se skrivao. Rekao sam i prošli put ne borim se za sebe nego za svoju djecu", kazao je Alen Šašković iz Novske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticija protiv izgradnje kompostane

Protiv se potpisuje i peticija. Bivši gradonačelnik kaže da su u kratkom roku prikupili 700 potpisa.

"Idemo do kraja s ovom peticijom, dovest ćemo je do kraja. Napravit ćemo ponovno prosvjede. Pozivat ćemo na građanski neposluh u granicama zakona. Ići ćemo na referendum na kojem će građani Novske odlučiti hoće li otrov u svom gradu ili ne", rekao je Vlado Klasan, bivši gradonačelnik Novske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neki su za izgradnju peticije

"Ja sam za kompostanu, vidim tu nova radna mjesta i nikakav problem", kazao je Ivica Jakovljević iz Novske.

Da problema nema uvjeren je i sadašnji gradonačelnik koji u kompostani vidi investiciju vrijednu 50 milijuna eura i od 40 do 100 radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovaj način mi želimo partnerstvo sa Zagrebom. Naša poduzetnička zona zjapi prazna. Novskoj trebaju radna mjesta, proizvodnja. Kompostana je to. Bez opasnosti i smrada neće biti", rekao je Marin Piletić, gradonačelnik Novske.

I dok se u Novskoj prepucavaju treba li im kompostana ili ne, Zagrepčani na kućnom pragu već dobivaju kante za biootpad i letke s uputama kako razvrstavati. Iako za zbrinjavanje razvrstanog otpada još nije pronađeno trajno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaci voća, povrća, kruha, uvenulo cvijeće i ostali ostaci biootpada iz kućanstava odvozit će se u kompostanu na Jakuševcu i na Markuševcu, ali to je samo privremeni plan jer Zagreb, glavni grad Hrvatske, nema veliku kompostanu.

Teško do rješenja

Rješenje se tražilo u Brezovici, od čega su lokalne vlasti odustale nakon pritiska javnosti, brojnih tribina i prosvjeda. U Zagrebu se odustalo i od spalionice nakon što su se pobunili stanovnici Resnika. I nije to sve. Podusedska buna izbila je zbog moguće gradnje centra za reciklažu. A sličan scenarij sada se sprema i u Novskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni jedna relevantna politička snaga nije protiv, odnosno nisu iskazali negativne stavove o ovoj temi. Preduvjet je odluka skupštine grada Zagreba. Ako to izostane 26. veljače onda zajedničkog postrojenja nema", kazao je Piletić.

I biootpad koji bi iz Zagreba trebao putovati vlakom, neće imati gdje. Kao i toliko puta dosad, pomak s dna europske ljestvice u zbrinjavanju otpada i dalje će se čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo