DIGNUTA JE I VOJSKA / Stanje u Kostajnici se smiruje, ali vodeni val prijeti novom gradu: 'Sve snage na terenu su pripravne'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U Petrinji je u 8 sati počeo sastanak Stožera civilne zaštite koji će po naputku Hrvatskih voda i njihovim predviđanjima angažirati onaj broj snaga koji bude potreban

12.12.2022.
10:44
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Zbog oborina i podizanja vodostaja rijeka povećan je broj vatrogasnih intervencija, najteže je na području Hrvatske Kostajnice gdje je bilo oko 250 vatrogasaca s 80 vozila te je u posljednja 24 sata odrađeno 48 tehničkih intervencija. No situacija se smiruje, izvijestili su iz HVZ-a.

Većim dijelom radilo se o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i bunara te o postavljanju vreća s pijeskom radi izrade nasipa. Vatrogasci su ujedno izvlačili vozila iz vode, uklanjali stabla s prometnica i električnih stupova te radili izvide radi praćenja vodostaja rijeka, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Marijo Paluh rekao je da se situacija smiruje te da na području Hrvatske Kostajnice dežuraju samo domicilne vatrogasne snage, a za petrinjsko područje 30-ak vatrogasaca s pripadnicima Hrvatske vojske radi pripremne radnje za izradu zečjih nasipa. „Dislocirane vatrogasne snage napustile su područje“, kazao je Paluh.

Vodeni val stiže do Petrinje

Da se stanje u Kostajnici smiruje za HRT je rekao i Petar Prpić iz HGSS-a. "Ulažemo maksimalne napore i to ćemo raditi i dalje kako bismo obranili Hrvatsku Kostajnicu od poplave", rekao je. "Danas bi vodni val trebao stići do Petrinje. Sve snage na terenu su pripravne i sve se radi da se potencijalne posljedice svedu na minimum", dodao je Prpić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Petrinji je u 8 sati počeo sastanak Stožera civilne zaštite koji će po naputku Hrvatskih voda i njihovim predviđanjima angažirati onaj broj snaga koji bude potreban. Naime, vodostaji karlovačkih rijeka Kupe i Korane u laganom su opadanju. Korana je od sinoć pala za 11 centimetara, a Kupa za 36, no na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava u gradu Karlovcu.

Dignuta i vojska

Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) angažiran je u ponedjeljak u obrani od poplava te je na ugroženom području Nove Drenčine kod Petrinje angažirano 125 vojnika, a 280 ih je pripravno u vojarni, izvijestio je u ponedjeljak MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Sisačko-moslavačke županije bilo je u nedjelju angažirano 137 pripadnika Hrvatske vojske (HV), od čega na području Hrvatske Kostajnice njih 57 s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom i jednim terenskim vozilom s osobljem, dok su u Novoj Drenčini bila angažirana 83 pripadnika HV-a sa šest kamiona i utovarivačem.

Intervencije i u ostalim županijama

Na području Zagrebačke županije odrađeno je 15 tehničkih intervencija, a većim se dijelom radilo o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i dvorišta, uklanjanju stabala sa prometnica, izvida o vodostaju te prijevoz vatrogasnih pumpi i opreme radi ispomoći u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Varaždinske županije kao posljedica jakog vjetra i obilne kiše zabilježeno je osam intervencija koje uključuju uklanjanje stabala s prometnica, igrališta, žica i objekata te jednom ispumpavanju vode iz poplavljenog objekata. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najviše je intervencija zabilježeno na području Garešnice i Grubišnog Polja kao posljedica podizanja vodostaja rijeke Garešnice. Odrađeno je 16 intervencija s ukupno 74 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila sa šireg područja Garešnice, Daruvara i Grubišnog Polja.

Na području Karlovačke županije zbog podizanja vodostaja rijeka bilježi se 11 odrađenih tehničkih intervencija s ukupno 79 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila. Ukupno 46 intervencija kao posljedica obilnih padalina bilježi se i na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske županije i Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci nisu samo intervenirali zbog obilnih padalina već i zbog požara objekata. U Osijeku je došlo do eksplozije plina zbog čega je došlo do požara u kuhinji na trećem katu stambene zgrade. Uslijed požara jedna osoba je ozlijeđena, navodi se u priopćenju HVZ-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo