Stanje je loše, Hrvati uopće ne planiraju budućnost

Prosječna hrvatska plaća ne pokriva čak ni minimalne mjesečne potrebe, a najavljena su dodatna poskupljena životnih troškova.

5.9.2011.
11:53
VOYO logo

Preko 700 tisuća građana u Hrvatskoj ima problema s podmirivanjem osnovnih životnih troškova, a budući da prosječno hrvatsko kućanstvo ima tri člana, to znači da oko 2,1 milijun Hrvata ne planira budućnost jer jednostavno nisu u mogućnosti.

Broj kućanstava koja se susreću sa svakodnevnim problemom preživljavanja proizlazi iz ankete što ju je u kasno proljeće proveo Eurobarometar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, iz ankete je vidljiv cijeli niz pokazatelja prema kojima se u Hrvatskoj sve teže i nesigurnije živi. Primjerice, prosječna neto plaća na državnoj razini, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosi 5.498 kuna. Prosječna neto plaća na državnoj razini tako je za nešto više od 1.200 kuna niža od troškova potrošačke košarice, pa se s prosječnom plaćom može pokriti oko 80 posto minimalnih mjesečnih troškova. A od nešto iznad 1,4 milijuna zaposlenih u zemlji, njih preko 736 tisuća zaradi plaću nižu od državnog prosjeka, piše Novi list, što znači da svaki drugi radnik mjesečno zaradi manje od 5.498 kuna.

Da će se ovaj negativan trend nastaviti još neko vrijeme potvrđuju i prognoze analitičara, koji su poprilično složni u tvrdnji da se značajniji pomaci u padu nezaposlenosti ne mogu očekivati prije kraja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109050003006 arti-201109040137006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo