DIREKTOR HTZ-a ZA RTL DIREKT / Staničić otkrio nove brojke i poručio: 'Vjerujem da će se u srpnju ipak zakuhati turistički promet'

Gost u RTL Direktu bio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić

20.5.2020.
22:40
VOYO logo

''Nakon otvaranja granica prošloga tjedna polako se počinje buditi turistički promet, događaju se novi dolasi u Hrvatsku. Moram reći da smo u proteklih sedam dana zabilježili nekih 9.000 dolazaka i otprilike 85.000 noćenja što je, naravno, daleko od onih brojki iz prethodnih godina, međutim, to daje jedan optimizam i polako postupno nakon otvaranja granica i uspostave režima putovanja u ostalim zemljama koje su nama kao tržišta zanimljiva, vjerujem da će u sedmom mjesecu ipak se zakuhati turistički promet'', istaknuo je u razgovoru za RTL Direkt direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Europska prijestolnica kulture polako se budi: 'Izdržat ćemo iako su gubici veliki'

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Europska prijestolnica kulture polako se budi: 'Izdržat ćemo iako su gubici veliki'

Što se tiče gostiju koji su stigli, riječ je o Česima, uglavnom Slovencima i naravno domaćim gostima: ''Sa Slovenijom smo najprije uspostavili suradnju u smislu otvaranja granica i oni su naši tradicionalni vrlo vjerni gosti s obzriom na to da mnogi imaju i nekretnine u Hrvatskoj i da su nam to gosti s našeg najbližeg tržišta''.

''Hrvatska je otvorila granice za praktički sve zemlje, međutim, problem je u tome što u mnogim zemljama su i dalje na snazi mjere koje ograničavaju turiste jer po povratku doma u svoju zemlju moraju ići u samoizolaciju i zato je važno da se ti uvjeti oko putovanja usklade na razini svih zemalja kako bi onda gosti i slobodnije putovali'', istaknuo je Staničić, kazavši da se i za Njemačku nada da će kroz koji tjedan otvoriti granice.

''Nautički turizam će ove godine imati možda i jednu od najvećih prednosti u odnosu na sve ostale oblike turističkog smještaja jer na brodu imate jedan nivo privatnosti i niste u doticaju s drugim ljudima, a tu su i prirodne ljepote i svi oni atributi koji pridonose tome da je Hrvatska jedna od top nautičkih destinacija u svijetu'', naglasio je direktor HTZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da su od samog početka COVID-19 krize u intenzivnoj komunikaciji s tržištem, a posljednjih tjedana i sve više: ''U narednom periodu krenut ćemo i s konkretnim kampanjama. Kako se budu otvarale granice s drugim zemljama, bit ćemo spremni reagirati kampanja. Evo, sutra već kreće određena aktivnost  u austrijskim medijima. Ići ćemo na nama najbliža tržišta: Slovenija, Austrija, Mađarska,  Češka, Njemačka, Slovačka, Poljska, ali nećemo zanemariti niti daleka tržišta iz kojih u ovom trenutku još neće biti moguće doći u Hrvatsku jer su ona vezana zbog prometa, ali ćemo održavati vidljivost Hrvatske na tim tržištima''.

Što se tiče zahtjeva Glasa poduzetnika za ukidanjem članarine HTZ-u, Staničić je kazao: ''Ima tu dosta nerazumijevanja pa bih želio apostrofirati dvije stvari - prvo, sustav turističkih zajednica se financira iz turističke pristojbe i članarine, a iz tih novaca se financiraju konkretne aktivnosti svih članica, gospodarskih subjekata koji onda primjerice organiziraju manifestacije ili odlaze na sajmove ili s nama zajedno provode udruženo oglašavanje i tako dalje. I s druge strane, sustav turističkih zajednica je svojevrsno gospodarsko interesno udruženje gdje upravo gospodarstvenici kroz tijela turističke zajednice - to je turističko vijeće - upravljaju sredstvima i donose odluke oko realizacije pojedinih aktivnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo