'STALOŽEN POPUT SVEĆENIKA. AL' STRAH BI GA MOGAO KOŠTATI': / Kako će Petrov vladati Saborom?

Image

Božo Petrov jučer je postao 11., a ujedno i najmlađi predsjednik Hrvatskog sabora, piše Večernji list.

15.10.2016.
12:38
VOYO logo

Radi se o političaru koji nema dug politički staž, a samim time ni bogato iskustvo, a koji se ipak u kratkom vremenu uspio nametnuti kao netko bez koga se, voljom birača, u proteklih godinu dana nije mogla formirati vlast.

Objektivan, ali i nedovoljno fleksibilan

"Mislim da će Petrov biti izrazito pripremljen, precizan i provjeren. Bez ikakvih improvizacija. On će sve provjeravati i nekoliko puta. Bit će tolerantan onoliko koliko će morati biti, no doslovno će se držati pravilnika i poslovnika, svega onoga što mu daje sigurnost. Nisam sigurna da je to dobra taktika jer na takvom mjestu vi morate biti vrstan poznavatelj i stručnjak, ali morate biti i kreativni na licu mjesta. To zahtijeva javna komunikacija zato što ona nikada nije do kraja predvidiva", kazala je politologinja i komunikologinja Smiljana Leinert Novosel, dodavši kako ne očekuje da će improvizirati, ili se upuštati u sve i svašta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leinert Novosel kaže kako Petrov uvijek malo reagira sa strahom što s jedne strane može biti dobro jer to govori da će nastojati biti objektivan, dok s druge strane može biti otežavajuća okolnost jer u nepredvidivim situacijama treba znati balansirati.

"On će nastojati pozivati na razum, pristojnu komunikaciju i uvažavanje. Kod njega neće biti iskakanja", zaključila je komunikologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE NJEGOV NAČIN OPHOĐENJA': /

Petrov oštro komentirao Milanovićevo kašnjenje na sjednicu Sabora

Image
'TO JE NJEGOV NAČIN OPHOĐENJA': /

Petrov oštro komentirao Milanovićevo kašnjenje na sjednicu Sabora

Mogao bi pretvoriti Sabor u mjesto odlučivanja

Image
Foto: Pixsell, Zarko Basic
Image
Foto: Pixsell, Zarko Basic

"Petrov će biti dobar i staložen predsjednik Sabora. Pa i prije je smireno i staloženo nastupao te govorio, poput svećenika. S tog aspekta bit će na visini", mišljenja je PR stručnjak Krešimir Macan.

"Mogli bismo se iznenaditi novom praksom i prosuđivanjem situacija gdje bi se Petrov mogao nametnuti kao netko tko mijenja dosadašnju praksu nemiješanja u nefunkcioniranje Sabora", smatra Macan i dodaje kako je Sabor "dugo bio glasačka mašinerija vladajućih, a sada opet ima priliku postati mjesto odlučivanja, što iščitavam kao namjeru Mosta. Petrov će uvesti reda bolje nego itko prije, čak bi mogao i posramiti nestašne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvarivanje demokracije kroz dijalog

"Nisam baba gatara, a kao ustavni sudac ne bih ni smio govoriti o političarima. Ali od svakog predsjednika Sabora očekujem da zastupnicima i predlagateljima omogući da iznesu svoj stajališta i politike te da se demokracija ostvaruje kroz dijalog i u radnim tijelima i na plenarnim sjednicama te da to potiče među predlagateljima zakona", komentirao je novog predsjednika Sabora njegov prethodnik Josip Leko.

Vladimir Šeks, s druge strane, nije želio ništa reći o mladom kolegi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo