još jedna priča iz hrvatske... / Stajala pune dvije godine ni za što! Otkrivamo zašto je maknuta skela sa zgrade na Britancu

Image
Foto: Čitatelj Vijesti.hr/Tomislav Stojak/Twitter

Osim neugodnog iznenađenja za građane ostalo je pitanje: Koliko je to sve koštalo?

3.4.2019.
17:00
Čitatelj Vijesti.hr/Tomislav Stojak/Twitter
VOYO logo

Na jednoj zgradi na zagrebačkom Britanskom trgu u ponedjeljak je započelo skidanje skele postavljene prije dvije godine. Ne bi to bilo ništa čudno, da zgrada i dalje nije u oronulom izdanju, odnosno fasada nije obnovljena. 

Građani su neugodno iznenađeni, ali se također pitaju koliko je to sve koštalo. Pita se to i zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak koji je službeni upit o tome zašto fasada nije obnovljena te koliko su montaža, stajanje i demontaža stajali uputio u Gradsku skupštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka koja je iznajmila skelu: 'Istekao je ugovor'

Image

Nevjerojatno! Skela na Britancu skinuta nakon dvije godine, a fasada se nije napravila

Image

Nevjerojatno! Skela na Britancu skinuta nakon dvije godine, a fasada se nije napravila

Iz tvrtke koja je prije dvije godine dala u najam skelu, rekli su za Vijesti.hr da su sa skidanjem skele počeli jer je istekao dvogodišnji ugovor o najmu s jednim obrtom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naš upit je li najam skele koštao 10kn/m2 po danu, kako se moglo čuti od jednog stanara, što bi značilo da je najam skele do sada koštao čak 4 milijuna i 300 tisuća kuna, u ovoj tvrtki su jasno i glasno rekli da ne. 

"Da se radi o tom novcu koji spominjete, mi bi bili milijunaši. Taj iznos nije ni približno točan", rekli su za Vijesti.hr u ovoj tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provedena su četiri postupka javne nabave"

Zašto se nakon dvije godine krenulo sa skidanjem skele, upitali smo i u tvrtci Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG).

Odgovor Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSGK) na naš upit donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završetkom radova na obnovi gornjeg dijela Britanskog trga, potaknuti Odlukom Gradske skupštine o prihvaćanju Programa obnove pročelja uz sufinanciranje grada, željeli smo kao upravitelj većine zgrada koje obrubljuju Britanski trg, potaknuti suvlasnike da se što prije uključe u obnovu svojih pročelja.

Utvrdili smo kako bi obnova pročelja zgrade u Nazorovoj 1 i 2 bila prioritetna, kako zbog izgleda pročelja i opadanja žbuke, tako i zbog želje da se u novouređeni dio trga uklope i novouređena pročelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvim pristupom mogli bismo u cijelosti obnoviti trg. U suradnji sa predstavnicima suvlasnika spomenutih zgrada, postavili smo zaštitne skele, te istovremeno naručili i izradu projektne dokumentacije. Poticali smo suvlasnike da što prije donesu odluku o obnovi pročelja kako bi njihova zgrada promovirala i sam Program obnove. Zgrade u Nazorovoj 1 i 2 nalaze se na listi prioriteta u prvih 30 zgrada u Gradu koje trebaju obnovu.

Za zgradu u Nazorovoj 1 provedena su ukupno 4 postupka javne nabave:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1. 06.12.2017. godine prvi puta je objavljen javni natječaj za izvođenje radova na koji je pristigla  jedna pravovaljana ponuda temeljem koje su suvlasnici trebali donijeti odluku o preuzimanju troška  u iznosu  od ukupno 523,078,00 kn, a cijena ponude je 1.859.040,00 kn. Visina pričuve iznosila bi 7,03 kn po kvadratu. Suvlasnici su odbili takvu ponudu.
  • 2. 15.06.2018. godine objavljen je drugi puta javni natječaj na koji nije pristigla ni jedna ponuda izvoditelja.
  • 3. 11.10.2018.godine objavljen je treći puta javni natječaj, pristigla je jedna pravovaljana ponuda temeljem koje su suvlasnici trebali donijeti odluku o preuzimanju  troška u iznosu od ukupno 609.946,25 kn, a cijena ponude iznosi 2.738.831,25 kn.
  • 4. 19.03.2019. godine četvrti puta za redom je  proveden javni natječaj temeljem kojeg bi suvlasnici  trebali donijeti odluku o preuzimanju troška u iznosu od 732.198,75 kn, a cijena ponude iznosi 3.350.093,75 kn. Visina pričuve iznosila bi 8,84 kn po kvadratu.

Za zgradu u Nazorovoj 2 također su provedena četiri postupka javne nabave:

  • 1. 13.12.2018.godine prvi puta je objavljen javni natječaj za izvođenje radova na koji je pristigla jedna pravovaljana ponuda temeljem koje su suvlasnici trebali donijeti odluku o preuzimanju troška u iznosu od ukupno 373.715,25 kn, a cijena ponude iznosi 1.633.778,75 kn. Visina pričuve iznosila bi 5,31 kn po kvadratu.
  • 2. 13.062018. godine objavljen je drugi puta javni natječaj na koji je pristigla jedna pravovaljan a ponuda temeljem koje su suvlasnici trebali donijeti odluku o preuzimanju troška u iznosu od ukupno 456.933,00 kn, a cijena ponude iznosi 2.045.525,00 kn. Drugi natječaj je grad poništio.
  • 3. 12.11.2018. godine objavljen je treći puta javni natječaj na koji nije pristigla ni jedna ponuda izvoditelja.
  • 4. 20.03.2019. godine objavljen je četvrti puta javni natječaj na koji je pristigla jedna pravovaljan ponuda temeljem koje su suvlasnici trebali donijeti odluku o preuzimanju troška u iznosu od ukupno 727.660,50 kn, a cijena ponude iznosi 3.126.650,00 kn. Visina pričuve iznosila bi 7,85 kn po kvadratu.

Suvlasnicima smo ponudili dugoročno kreditiranje do 15 godina uz najpovoljniju kamatnu stopu. Očekivali smo da će svi ovi postupci rezultirati izvođenjem radova na obnovi pročelja zgrade, te smo iz tih razloga na vlastiti trošak, ostavili skelu do isteka roka, sukladno pravovaljanim dozvolama, stoji u odgovoru GSKG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo