SSSH: / Vlada je odgovorna za razvijanje sustava kolektivnog pregovaranja u cijelosti

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prema odluci, u Izvještajni sustav bi izravan uvid u podatke za sva državna tijela i javne službe, uz Vladu, imala tri ministarstva - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava,

22.5.2020.
14:49
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

SSSH je u petak pozdravio Vladinu odluku o uspostavi Izvještajnog sustava za podršku procesima kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka primjene kolektivnih ugovora, ali i zatražio pravo uvida i za sindikat te da se taj sustav primijeni i na privatni, a ne samo javni sektor.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o uspostavi Izvještajnog sustava kao središnjeg poslovno-informacijskog sustav za provođenje analiza, simulacija te analitičku podršku namijenjenu dijelovima procesa kolektivnog pregovaranja koji utječu na rashode za zaposlene i praćenju financijskih i pravnih učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora u državnim tijelima i javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o hvale vrijednoj odluci, no u ovom obliku ona proizvodi dva problema. Naime, Vlada planira sustav razviti samo za kolektivne ugovore u javnoj upravi i javnim službama, što znači samo tamo gdje je Vlada u ulozi poslodavca, te pravo izravna uvida dodijeliti samo sebi", naglašava u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Prema odluci, u Izvještajni sustav bi izravan uvid u podatke za sva državna tijela i javne službe, uz Vladu, imala tri ministarstva - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija i Ministarstvo uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprimjereno javna sredstva koristiti samo u interesu Vlade

Projekt "Unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja kolektivnih ugovora" realizirat će se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, a SSSH podsjeća da je odgovornost svake vlade unaprijediti sustav kolektivnog pregovaranja i pratiti učinak kolektivnih ugovora u cjelini - i u privatnom i u javnom sektoru.

Sindikat stoga naglašava da je neprimjereno javna sredstva koristiti samo u interesu Vlade, kao jedne strane u procesu kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru, bez davanja ovlasti i drugoj zainteresiranoj strani – sindikatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SSSH podsjeća i da se u privatnom sektoru pregovara na dvije razine - na razini poslodavca te na razini udruge poslodavaca i da, sukladno tome, postoje kolektivni ugovori kod poslodavca (tzv. kućni KU) kao i na razini grane/djelatnosti koji odlukom ministra rada mogu biti prošireni na sve poslodavce u djelatnosti.

"Stoga je vrlo važno uspostaviti cjelovit sustav praćenja kako bi Hrvatska ubuduće mogla dati precizne odgovore koji se očekuju od uređenih zemalja, a ne procjene, poput pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorim te niz odgovora vezanih uz sadržaj kolektivnih ugovora i njihovih učinaka", naglašava Sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i da je posebno važno osvijestiti da je cjelovit sustav kolektivnih ugovora "ključan preduvjet uspostavi cjelovite politike plaća, još jednog područja u kojem Hrvatska bilježi nepotreban deficit jer ga se lako može otkloniti".

Zbog svega toga, SSSH očekuje dopunu Odluke tako da pravo uvida dobije i sindikat, "jer je riječ o zajedničkom alatu razvijenom javnim sredstvima", a očekuje i da se, na odgovarajući način, uspostavi statističko praćenje i analitičko izvješćivanje o učincima primjene kolektivnih ugovora u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci Vlade, Izvještajni sustav trebao bi biti osposobljen za početak operativnog rada do 30. lipnja iduće godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo