SUSTAV OD 8 MILIJUNA EURA / SRUUK konačno u pogonu. Idu SMS-ovi upozorenja: Evo tko će odlučivati o njima

Image
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Sada je definirano tko će odlučivati treba li u nekoj situaciji poslati poruku upozorenja građnima ili ne

3.8.2023.
16:19
Zoe Sarlija/PIXSELL
VOYO logo

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) od petka u ponoć bi i službeno trebao početi s radom nakon što je definiran pravilnik koji propisuje postupak ranog upozoravanja stanovništva upotrebom spomenutog sustava i drugih komunikacijskih kanala.

Jasno je tako određeno tko donosi odluku o tome treba li se u pojedinoj situaciju poslati poruka upozorenja građanima ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod opasnosti od poplava, odluku o slanju poruke donosi glavni rukovoditelj obrana od poplava ili osoba koju on ovlasti. Ako postoji opasnost od požara, donositelj odluke je glavni vatrogasni zapovjednik u Hrvatskoj ili osoba koju on ovlasti.

Image
'PRIRODNA KATASTROFA' /

Tomašević: 'Hitne službe primile 11 tisuća poziva, palo više od tisuću stabala. SRUUK? Nikad nije bilo ovako'

Image
'PRIRODNA KATASTROFA' /

Tomašević: 'Hitne službe primile 11 tisuća poziva, palo više od tisuću stabala. SRUUK? Nikad nije bilo ovako'

U slučaju nevremena, odnosno opasnih vremenskih prilika, glavnu riječ će imati ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda, a kod ugroze vojnim sredstvima odluka će se donijeti na način koji je propisan Zakonom o obrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku će u tom slučaju Zapovjedno operativno središte Glavnog stožera Oružanih snaga RH dostaviti Operativnom centru civilne zaštite. Ako postoji opasnost od terorističkih djelovanja ili drugih sigurnosnih prijetnji, odluka je na glavnom ravnatelju policije ili osobi koju on ovlasti.

Sustav plaćen više od 8 milijuna eura posljednjih je mjeseci testiran, no našao se pod povećalom tijekom snažnog nevremena koje je prije nekoliko tjedana poharalo Zagreb te druge županije na sjeveru i istoku zemlje. Glavno pitanje koje se tada postavilo je zašto sustav nije obavijestio građane o opasnosti i tako možda pomogao spriječiti nekoliko smrtnih slučajeva koji su tada zabilježeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Civilne zaštite, Damir Trut kazao je kako SMS poruke nisu ni trebale tada stići budući da je na snazi bilo narančasto upozorenje. Ipak, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kasnije su rekli da je upozorenje promijenjeno u crveno sat vremena prije nego što je nevrijeme stiglo do metropole.

Ministar Davor Božinović također se tada osvrnuo na kritike. Kazao je čak i da su poslane poruke u trenutku kad je DHMZ objavio crveni meteoalarm, one građanima vjerojatno ne bi došle na vrijeme sve i da je SRUUK u to vrijeme bio u upotrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Platili smo ga 8 mil. eura i testirali, ali SRUUK nikome nije poslao SMS upozorenja. A alarm je bio crveni!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo